Predsedníctvo ČSSD odkleplo obnovenie rokovaní s ANO

Predsedníctvo Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) v piatok v Prahe rozhodlo, že obnoví koaličné rokovania s hnutím ANO. Za hlasovalo podľa informácií spravodajského kanálu verejnoprávnej Českej televízie (ČT24) 14 členov, proti bolo päť a ďalších sedem prítomných sa hlasovania zdržalo.

20.04.2018 18:17 , aktualizované: 19:16
debata

Hnutie ANO premiéra v demisii Andreja Babiša ponúklo podľa podpredsedu ČSSD Romana Onderku sociálnym demokratom riadenie rezortu vnútra a ďalších štyroch ministerstiev.

Podľa informácií denníka Právo a internetového servera Novinky.cz ide o rezorty práce a sociálnych vecí, poľnohospodárstva, kultúry a obrany alebo zahraničných vecí.

Rozhodnutie padlo po niekoľkohodinovom rokovaní predsedníctva.

Podľa slov ďalšieho podpredsedu ČSSD Martina Netolického bude strana požadovať, aby z funkcie odstúpil každý člen vlády uznaný za vinného a odsúdený prvostupňovým súdom, čo by sa mohlo eventuálne týkať aj trestne stíhaného Andreja Babiša.

Širšie vedenie ČSSD rokuje teraz o otvorení rozhovorov. Viac svetla do možnej koaličnej spolupráce oboch subjektov by mohol vniesť už na budúci týždeň v sobotu Ústredný výkonný výbor ČSSD, ktorý by mohol vypísať o tejto otázke vnútrostranícke referendum.

Piatkové rozhodnutie by v takom prípade nebolo definitívne, pretože posledné slovo by mala členská základňa strany vo vnútrostraníckom plebiscite.

Komunista Filip rokoval s Babišom

Český premiér v demisii a šéf hnutia ANO Andrej Babiš informoval predsedu KSČM Vojtěcha Filipa o ponuke pre ČSSD na vládnu spoluprácu.

Filip, ktorého v sobotu čaká obhajoba straníckej funkcie na zjazde v Nymburku, po stretnutí povedal, že KSČM sa chce na rokovaniach o obsadení problematických ministerstiev podieľať. ANO a ČSSD nemajú v Snemovni 101 hlasov, pripomenul Filip. Komunisti plánujú prípadný kabinet ANO a ČSSD podporovať. Ako budú ďalej postupovať, chce Filip oznámiť po zjazde.

„Platí stále názor KSČM, že do problematických rezortov má byť dohoda troch strán, nie dvoch strán. Stojeden hlasov naozaj ANO a ČSSD nemajú,“ uviedol Filip. Potvrdil, že sociálni demokrati majú podľa ponuky hnutia ANO obsadiť päť ministerských postov vrátane vnútra. Ktoré rezorty sú pre KSČM problematické, nechcel Filip uviesť. Skôr o vnútri komunisti hovorili, súčasne ale vo vzťahu tohto ministerstva a Babišovho prípadu uvádzali, že teraz je kauza vo fáze, kedy spadá pod prokurátor, ktorí patria pod ministerstvo spravodlivosti.

Filip povedal, že rokovania medzi ANO a ČSSD by pred dvoma týždňami neskrachovala, keby komunisti dostali možnosť ich moderovať. Trialóg by podľa jeho očakávania mali začať budúci týždeň.

Vedenie ČSSD rozhodlo, že rokovania s ANO obnoví. Ponuka ANO zahŕňa okrem rezortu vnútra ministerstvo práce a sociálnych vecí, poľnohospodárstva, kultúry a rezort obrany, či zahraničných vecí.

Podľa podpredsedu Martina Netolického bude ČSSD žiadať vzhľadom na Babišovo trestné stíhanie, aby priamo v koaličnej zmluve stálo, že v prípade prvostupňového odsúdenia akýkoľvek člen vlády opustí kabinet. Sociálna demokracia tiež trvá na zárukách, ktoré by vylúčili existenciu alternatívnej spolupráce ANO v Snemovni s KSČM a SPD.

O prípadných výsledkoch obnoveného rokovania s ANO by podľa podpredsedu ČSSD Martina Netolickeho mohol rozhodnúť ústredný výbor ČSSD budúcu sobotu v Hradci Králové.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ČSSD #ANO #KSČM #Vojtěch Filip