Odvetný útok na Sýriu bol podľa Moskvy pre ňu destabilizačný

Nedávne raketové útoky neprispeli k stabilite v Sýrii. Osobitnému splnomocnencovi OSN pre Sýriu Staffanovi de Misturovi to v piatok pri stretnutí v Moskve povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu. USA s Britániou a Francúzskom v noci na 14. apríla zaútočili na objekty spájané s údajnou chemickou prevádzkou. Išlo o odvetu za útok na mesto Dúma, pri ktorom sýrsky režim 7. apríla podľa opozičných zdrojov použil chemické látky.

20.04.2018 18:41
debata (4)

Zatiaľ sa ale správy o chemickom útoku nepodarilo potvrdiť; misia Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) je v Sýrii od víkendu a má problémy sa do Dúmy dostať. Šojgu odvetnú akciu kritizoval. Podľa neho prišla v najmenej vhodnú chvíľu, totiž v čase, keď sa Sýria vracala k normálu. Útoky podľa ministra mierový proces poškodili.

De Mistura považuje za „veľmi dôležité obrátiť za chemickým útokom v Dúme stránku“. Pomôcť tomu podľa neho má práve inšpekcia OPCW v Dúme. Šojgu aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov mu vraj povedali, že napriek udalostiam minulého týždňa sa stále usilujú o udržanie politického procesu v Sýrii.

De Mistura tiež vyhlásil, že OSN si želá urýchliť prístup ľudí z OPCW do Dúmy. Lavrov námestník Michail Bogdanov zopakoval ruskú verziu, že prístupu tímu OPCW bránia povstalci.

Krátko pred útokom z minulého víkendu sýrska armáda ohlásila ovládnutie Východnej Ghúty pri Damasku, o ktorú sa dlho bojovalo a kde ako posledné padlo do rúk vládnych síl práve mesto Dúma.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #chemické zbrane #duma #Sergej Šojgu #Staffan de Mistura #útok na Sýriu