Rezort diplomacie USA: Režimy Číny, Ruska, KĽDR a Iránu sú odsúdeniahodné

V Číne, Rusku, Iráne a Severnej Kórei vládnu odsúdeniahodné režimy, ktoré prakticky denne porušujú ľudské práva a sú zdrojom nestability. Uvádza to výročná správa amerického ministerstva zahraničia za rok 2017 venovaná dodržiavaniu ľudských práv, ktorú zverejnili vo Washingtone.

20.04.2018 20:03
debata (161)

Štvoricu štátov americká diplomacia uviedla ako príklad krajín, ktoré obmedzujú slobodu slova a zhromažďovania a tolerujú násilie proti menšinám. Štáty, ktoré ohrozujú základnú dôstojnosť ľudí, sú podľa amerického ministerstva „morálne odsúdeniahodné“.

V komentári k správe, ktorej plný text zatiaľ nie je k dispozícii, úradujúci americký minister zahraničia John Sullivan povedal, že Spojené štáty sa snažia ísť príkladom a podporovať zásady dobrého vládnutia a zvrchovanosti práva. S odvolaním sa na aktuálnu verziu národnej bezpečnostnej stratégie USA uviedol, že skorumpované a slabé vládnutie ohrozuje globálnu stabilitu aj záujmy Spojených štátov.

„Niektoré vlády nie sú schopné zaistiť bezpečnosť a uspokojiť základné potreby svojich ľudí, iné si to jednoducho ani neželajú,“ povedal Sullivan. „USA budú ďalej podporovať všetky po celom svete, ktorí bojujú za ľudskú dôstojnosť a slobodu,“ dodal.

161 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #USA #KĽDR #Irán #ľudské práva #demokracia