Porošenko chce vziať občianstvo krymským Ukrajincom s ruským pasom

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odovzdal parlamentu na prerokovanie návrh zákona, ktorý umožňuje odobrať občianstvo Ukrajincom žijúcim na anektovanom Kryme, ktorí za pripojenie polostrova k Rusku hlasovali vo voľbách. Účasť vo voľbách je podľa návrhu zrejmým potvrdením toho, že daná osoba prijala dobrovoľneruské občianstvo .

20.04.2018 20:50
debata (69)

Rusko zabralo Krym po násilnej akcii na jar 2014, a od toho momentu sa na polostrove konajú voľby najrôznejších stupňov rovnako ako v ktorejkoľvek časti Ruskej federácie. Voľby do ruského parlamentu sa na Kryme a v celom Rusku konali v septembri 2016, o prezidentovi hlasovali Rusi aj obyvatelia Krymu tento rok v marci.

Ukrajina, rovnako ako prevažná časť štátov sveta, výsledky krymských volieb zorganizovaných Moskvou neuznáva. Podľa Kyjeva hlasovanie na Kryme spochybnilo aj legitimitu samotného výberu hlavy štátu.

Krymské vedenie dosadené Ruskom v reakcii oznámilo, že v spolupráci s ruským ministerstvom zahraničia prijme kroky na zabezpečenie záujmov všetkých krymských obyvateľov. Povahu týchto krokov nekonkretizovalo. „Mnohí (obyvatelia Krymu) jazdia na Ukrajinu, majú tam majetky, nehnuteľnosti, príbuzných. Brániť v tom týmto ľuďom nikto nesmie,“ povedal agentúre Interfax šéf krymskej správy Sergej Aksjonov.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym