Kim zastavil jadrové i raketové testy a uzavrie strelnicu

Severokórejský vodca Kim Čong-un oznámil, že KĽDR od soboty s okamžitou platnosťou zastavuje jadrové a raketové testy a uzavrie jadrovú strelnicu na severe krajiny.

21.04.2018 06:20 , aktualizované: 12:18
debata (61)

S odvolaním sa na severokórejskú agentúru KCNA o tom informovala juhokórejská agentúra Jonhap. Americký prezident Donald Trump správu uvítal, rovnako ako kancelária juhokórejského prezidenta. S vlažnejšou reakciou prišiel japonský premiér Šinzó Abe, podľa ktorého je potrebné, aby sa KĽDR zbavila jadrových zbraní.

„Od 21. apríla Severná Kórea zastaví svoje jadrové testy a medzikontinentálne štarty balistických rakiet,“ uviedla Jonhap s odvolaním na KCNA. Severná Kórea tiež uzavrie jadrovú testovaciu strelnicu, aby „dokázala, že dodržiava svoj záväzok prerušiť jadrové testy“, dodali agentúry.

Podľa KCNA Kim zdôvodnil tiež tento krok tým, že teraz KĽDR zameria úsilie na hospodársky rast a na mier na Kórejskom polostrove. Podľa neho jeho krajina už nepotrebuje vykonávať jadrové testy ani skúšky medzikontinen­tálnych balistických rakiet, lebo vývoj svojich jadrových zbraní už zavŕšila.

Politici Kimov krok vítajú

„To je veľmi dobrá správa pre Severnú Kóreu a svet – veľký pokrok!“ reagoval na twitteri Trump, ktorý zároveň dodal, že sa teší na chystaný summit s Kim Čong-unom.

Kancelária juhokórejského prezidenta Mun Če-ina označila oznámenie za „zmysluplný pokrok“ smerujúci k zbaveniu Kórejského polostrova jadrových zbraní. Vyhliadky na úspech budúcich rozhovorov s KĽDR sa tak vraj zlepšujú.

„Toto oznámenie je krok vpred, ktorý by som rád privítal. Dôležité ale je, aby to viedlo k úplnej a overiteľnej denuklearizácii. Toto chcem zdôrazniť,“ vyhlásil japonský premiér Abe. Japonský minister obrany Icunori Onodera upozornil, že ešte nenastal správny čas na zníženie doterajšieho medzinárodného tlaku na KĽDR.

Rozhodnutie Pchjongjangu privítal aj jeho najdôležitejší spojenec Čína. Tamojšie ministerstvo zahraničia vyjadrilo želanie, aby Severná Kórea naďalej dosahovala výsledky v posilňovaní svojej ekonomiky a zlepšovaní životnej úrovne obyvateľstva.

Severná Kórea doteraz obhajovala nutnosť pokračovať vo svojich raketových a jadrových zbrojných programoch, napriek rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN. Tvrdila pritom, že sa jedná o nevyhnutný odstrašovací prostriedok s ohľadom na nepriateľský postoj USA. Spojené štáty majú od kórejskej vojny z rokov 1950 až 1953 rozmiestnených na juhokórejskom území 28 500 vojakov.

Kima zrejme donútili sankcie

Severokórejskú ústretovosť považujú mnohí odborníci za výsledok už veľmi citeľných ekonomických dopadov sankcií Bezpečnostnej rady OSN, ktoré podľa všetkého už oveľa poctivejšie ako predtým dodržiava predovšetkým Čína, hlavný spojenec KĽDR.

Kim Čong-un svoj krok oznámil týždeň pred plánovaným medzikórejským summitom. S juhokórejským prezidentom sa má zísť v demilitarizovanej pohraničnej zóne v obci Pchanmundžon. Pôjde o prvý medzikórejský summit po viac ako desiatich rokoch.

Južná Kórea v týchto dňoch naznačila, že má na nadchádzajúcom mezikorejském summite v pláne začať rozhovory o oficiálnom ukončení vojny na Kórejskom polostrove. Severná a Južná Kórea zostávajú technicky vo vojnovom stave, pretože vzájomný konflikt z 50. rokov bol ukončený len dohodou o prímerí, nie riadnu mierovou zmluvou. Prezident Mun Če-in tiež povedal, že vidí možnosť podpisu mierovej dohody, či dokonca medzinárodnej pomoci pre severokórejskú ekonomiku, ak sa KĽDR vzdá nukleárnych zbraní.

Kim Čong-un v marci navštívil Čínu na svojej prvej zahraničnej ceste od nástupu do čela krajiny. Stretnutie s prezidentom Si Ťin-pchingom bola podľa pozorovateľov prípravou na očakávaný summit oboch Kóreí.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #denuklearizácia