Rakúsky parlament schválil sporný "bezpečnostný balík"

Na základe schválených legislatívnych zmien získa polícia prístup k väčšine monitorovacích kamier vo verejných priestoroch.

21.04.2018 08:14
debata (1)

Rakúsky parlament schválil v piatok súbor opatrení, ktoré výrazne rozšíria právomoci polície v oblasti sledovania obyvateľov. Poslanci konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktoré tvoria súčasnú spolkovú vládu, zahlasovali za tzv. bezpečnostný balík i napriek ostrej kritike, uviedli rakúsky verejnoprávny rozhlas a televízia (ORF) na svojich internetových stránkach.

Na základe schválených legislatívnych zmien získa polícia prístup k väčšine monitorovacích kamier vo verejných priestoroch a v závažných prípadoch aj k obsahu komunikácie prostredníctvom nástrojov, ako sú WhatsApp alebo Skype. Sledovanie šifrovanej elektronickej komunikácie má zabezpečiť špionážny softvér, označovaný ako „spolkový trójsky kôň“. V Rakúsku zároveň prestane byť dovolené používanie mobilných telefónov s anonymnými SIM kartami na kredit, informovali ORF a tlačová agentúra APA.

Ďalšou súčasťou balíka je možnosť nariadiť poskytovateľom telekomunikačných služieb uchovávanie údajov o užívateľoch. Rakúske orgány tiež budú môcť jednoduchšie zhabať listy a balíky v prípadoch, keď sa podozrivý nenachádza vo väzbe.

Piatkovému schváleniu v parlamente predchádzala vášnivá debata, v ktorej opozičné strany varovali pred vytváraním „policajného štátu“. Rakúski ministri vnútra a spravodlivosti Herbert Kickl a Josef Moser už dávnejšie vyhlásili, že tieto opatrenia nevyústia do masového sledovania, je však potrebné reagovať na vývoj terorizmu a závažnej trestnej činnosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #rakúsky parlament