V Indii schválili trest smrti za zneužívanie detí mladších ako 12 rokov

Vláda novým nariadením reaguje na vlnu protestov po nedávnom znásilnení a zabití osemročného dievčaťa na severozápade Indie a niekoľkých ďalších brutálnych prípadoch.

21.04.2018 15:34
debata (3)

Indická vláda schválila zákon, podľa ktorého je možné osobu usvedčenú zo sexuálneho zneužívania detí mladších ako 12 rokov odsúdiť na trest smrti. Nariadenie podpísal šéf kabinetu Narendra Modi, do šiestich mesiacov ho musí schváliť parlament a podpísať prezident. Medzitým je zákon aj napriek tomu právne platný, napísala agentúra AP.

Zákon ďalej sprísňuje tresty pre osoby usvedčené zo znásilnenia dievčat mladších ako 16 rokov. Tým podľa agentúry Reuters novo hrozí minimálne 20 rokov za mrežami, čo je až dvojnásobne viac. Osobám usvedčeným z násilia na dospelých ženách hrozí miesto siedmich desať rokov väzenia.

Násilie na ženách sa v Indii rozmáha, hoci v roku 2013 boli prijaté prísnejšie zákony. Stalo sa tak po znásilnení študentky, ktorého sa v decembri 2012 dopustila v autobuse prechádzajúcim Dillí skupina mužov. Do ulíc vtedy na protest vyšli stovky tisíc ľudí, ktorí požadovali prísnejšiu legislatívu.

V roku 2016 bolo v Indii zaznamenaných asi 40 000 prípadov znásilnenia, v 40 percentách z nich sa obeťami stali deti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #trest smrti #násilie #India #znásilnenia