Nikaragua zrušila reformu penzií, pri krvavých protestoch zastrelili novinára

Nikaragua zrušila spornú reformu penzií, pre ktorú v krajine vypukli násilné protesty. Medzi obeťami niekoľkodňových protivládnych protestov je aj miestny novinár Ángel Gahona, ktorého zastrelili počas živého prenosu.

22.04.2018 21:58 , aktualizované: 23.04.2018 00:09
debata (3)

Ortega v nedeľu najprv naznačil ochotu rokovať o stiahnutí reformy, potom v televíznom prejave oznámil, že rada dohliadajúca na sociálny systém krajiny hlasovala za jej zrušenie. Reforma mala priniesť zníženie dôchodkov a zároveň vyššie príspevky na sociálne poistenie od zamestnancov i zamestnávateľov.

Počas demonštrácii proti zmenám v dôchodkovom systéme doposiaľ zahynulo podľa úradov viac ako desať ľudí. Ľudskoprávni aktivisti hovoria až o 25 mŕtvych, informovala v nedeľu spravodajská stanica BBC.

Ortega po vypuknutí demonštrácií ponúkol vodcom protestov rokovanie. Tí to však odmietli s tým, že najskôr musí dôjsť k zastaveniu násilia páchaného políciou.

Pri protestoch došlo k poškodeniu viacerých vládnych budov. Do viacerých miest krajiny, v ktorých prebiehajú protesty, boli v sobotu nasadení aj vojaci. Demonštranti obvinili z násilia poriadkovú políciu i prívržencov vlády. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vládu obvinila z „desivých zásahov voči opozícii“.

Na ukončenie násilia už vyzval aj pápež František. Vzniknuté rozpory podľa jeho slov treba „vyriešiť mierovou cestou a so zmyslom pre zodpovednosť“.

Novinár Gahona robil reportáž o škodách v meste Bluefields na pobreží Karibského mora a práve naživo vysielal prostredníctvom sociálnej siete Facebook, keď ho zastrelil neznámy páchateľ.

Protesty sú doposiaľ najväčšou skúškou Ortegovej vlády. Samotný prezident, ktorý sa svojho úradu ujal v roku 2007, uviedol, že zmeny v dôchodkoch nevstúpia do platnosti skôr než 1. júla. To podľa jeho slov dáva vláde i súkromnému sektoru dostatok času na to, aby o veci rokovali.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #nepokoje #novinár #Nikaragua