Južná Kórea prestala vysielať propagandu popri hranici s KĽDR

Južná Kórea oznámila, že pred blížiacim sa piatkovým summitom oboch Kóreí zastavila cezhraničné vysielanie propagandy prostredníctvom reproduktorov.

23.04.2018 06:47
amplión, kórea Foto: ,
Jýžná Kórea začala vysielanie proti Pchjongjangu za použitia hlasných ampliónov v roku 1963.
debata (3)

Cieľom tohto zastavenia je „znížiť napätie vo vojenskej oblasti medzi Južnou a Severnou Kóreou a vytvoriť atmosféru zmierenia na polostrove“, keďže sa blíži medzikórejský summit. Vo vyhlásení to uviedlo ministerstvo pre národnú obranu v Soule.

Ministerstvo vyjadrilo nádej, že opatrenie bude viesť k zastaveniu kritiky a propagandistickej činnosti medzi oboma Kóreami.

Juh začal vysielanie proti Pchjongjangu za použitia hlasných ampliónov v roku 1963. Popri spoločnej hranici so Severom (KĽDR) je v súčasnosti rozmiestnených niekoľko desiatok výkonných reproduktorov, ale aj Severná Kórea púšťa nahlas cez hranicu svoje vlastné propagandistické odkazy.

Obe strany zastavili vysielanie v roku 2015 na základe dohody. Avšak Soul svoju kampaň cez reproduktory v januári 2016 obnovil a reagoval tak na štvrtú jadrovú skúšku Severnej Kórey.

Historický summit s Trumpom

Summit Kóreí spojený s rozhovormi sa má podľa plánu konať v piatok 27. apríla v pohraničnej dedine Panmundžom v prísne stráženej demilitarizovanej zóne medzi oboma štátmi, pripomenula juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. Summitu sa má zúčastniť severokórejský vodca Kim Čong-un a juhokórejský prezident Mun Če-in.

Tento krok Soulu – zastavenie vysielania propagandy – nasledoval po nedávnych mierových gestách Pchjongjangu. Ten napríklad minulý týždeň oznámil, že sa rozhodol zatvoriť svoje zariadenia na testovanie jadrových zbraní v Pchunggje a tiež pozastaviť jadrové skúšky i skúšky rakiet dlhého doletu.

Kim Čong-una čaká pravdepodobne aj historický summit s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, a to v máji alebo v júni. Severná Kórea však neoznámila, že sa vzdáva existujúcich jadrových zbraní, čo vyvoláva skepsu, či KĽDR myslí denuklearizáci­u vážne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #propaganda