Bloomberg zaplatí za Trumpa ročný podiel USA v parížskej klimatickej dohode

Bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg zaplatí ročný príspevok USA k parížskej dohode o ochrane klímy vo výške 4,5 milióna dolárov (3,66 milióna eur).

23.04.2018 09:04
Michael Bloomberg Foto: ,
Bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg.
debata (5)

Prezident Donald Trump vlani oznámil, že USA od globálnej dohody z roku 2015 odstúpia. Bloomberg povedal v nedeľu v rozhovore s televíziou CBS, že dúfa, že Trump budúci rok svoj názor zmení.

V parížskej dohode sa takmer 200 štátov zaväzuje udržať mieru otepľovania pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím (po roku 1850).

Trump síce vlani v júli ohlásil odstúpenie, avšak krajina, ktorá pôvodne dohodu podpísala, čo je prípad USA, môže odstúpiť od novej dohody najskôr tri roky po nadobudnutí jej účinnosti, teda 4. novembra 2019.

„Amerika sa k niečomu zaviazala a ako Američania máme zodpovednosť to splniť, ak to nerobí vláda. Ja toho som schopný. Áno, pošlem šek so sumou, ktorú už Amerika sľúbila, ako by to bolo od federálnej vlády,“ povedal Bloomberg. Peniaze majú byť zaslané na konto Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC).

Zo svojej charitatívnej nadácie Bloomberg Philanthropies niekdajší starosta vlani ponúkol na krytie iných projektov spojených s klimatickými zmenami 15 miliónov dolárov.

Trump tento rok v januári naznačil, že by sa USA mohli za určitých podmienok k dohode vrátiť. Bloomberg povedal, že si myslí, že by Trump mohol názor na odstúpenie zmeniť. „Je o ňom známe, že názory mení. Amerika má veľký podiel na riešení (klimatických zmien) a mala by svetu pomôcť odvrátiť hroziacu katastrofu,“ povedal Bloomberg.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #michael bloomberg #Donald Trump #parížska klimatická dohoda