Útok dodávkou v Toronte si vyžiadal 10 obetí a 15 zranených

Na desať mŕtvych a 15 zranených stúpol počet obetí incidentu, ku ktorému došlo v pondelok okolo 19.30 h SELČ v centre kanadského mesta Toronto, kde do skupiny chodcov narazil muž s bielou dodávkou. Uviedol to šéf torontskej polície Mark Saunders. Zároveň zverejnil meno domnelého páchateľa, ktorého polícia zadržala krátko po incidente.

23.04.2018 20:21 , aktualizované: 24.04.2018 22:26
Kanada Toronto auto chodci zrazení Foto:
Policajti a záchranári stoja pri zakrytom tele po tom, ako biela dodávka vrazila do chodcov na chodníku v Toronte 23. apríla 2018.
debata (71)

Dvaja občania Južnej Kórey sú medzi desiatimi ľuďmi, ktorí prišli v pondelok o život, keď vodič dodávky vrážal v kanadskom Toronte do ľudí na chodníku. Informovala o tom v utorok juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na vládnych predstaviteľov.

Jeden Juhokórejčan bol pri vyčíňaní 25-ročného Aleka Minassiana vážne zranený.

Jednu z obetí identifikovali ako 20-ročnú Kanaďanku Anne Marie D'Amicovú, ktorá pracovala pre investičnú firmu so sídlom v USA.

Kanadský sudca obvinil v utorok Minassiana z desiatich vrážd prvého stupňa a 13 pokusov o vraždu. K obvineniam sa nevyslovil a pred súd má znovu predstúpiť 10. mája.

Vláda v utorok informovala, že obvinený muž bol minulý rok krátko príslušníkom kanadských ozbrojených síl. Tie opustil po 16 dňoch základného výcviku.

Minassian z torontského predmestia Richmond Hill v pondelok okolo poludnia miestneho času vrážal s bielou dodávkou do chodcov na rušnej obchodnej ulici v severnej časti Toronta na úseku dlhom niekoľko sto metrov. Prišlo pri tom o život desať ľudí a 15 utrpelo zranenia. Kanadská polícia predpokladá, že išlo o úmyselný čin, jeho motív sa stále vyšetruje.

Kanadský premiér Justin Trudeau odmietol, že by išlo o terorizmus, a uviedol, že podľa úradov národná bezpečnosť nie je ohrozená.

Incident bol zrejme zámerný

Vodič dodávky bol identifikovaný ako 25-ročný Alek Minassian z torontského predmestia Richmond Hill a polícia o ňom doposiaľ nemala záznam.

Minassian z miesta činu aj s vozidlom ušiel. Polícia ho následne o niekoľko blokov ďalej zadržala. Polícia síce zatiaľ oficiálne neinformovala o motíve páchateľa, ale podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenovaný zdroj, pokladá terorizmus za zjavný motív. Podľa televízie CBC nie je páchateľ naviazaný na žiadnu teroristickú skupinu.

Kanadský minister verejnej bezpečnosti Ralph Goodale medzičasom na Twitteri poďakoval záchranným zložkám za odvedenú prácu a incident označil za „odporný útok“. O „zámernom“ zrážaní chodcov hovorili aj svedkovia. Tí zároveň zachytili na video vodiča krátko predtým, ako ho zadržala polícia. Na zázname tento muž mieri na policajtov bližšie nešpecifikovaným predmetom, pričom oni naňho kričia, aby sa vzdal. Muža následne polícia bez jediného výstrelu zadržala.

K nárazu bielej dodávky do chodcov došlo na rušnej križovatke torontských ulíc Yongeova a Finchova okolo 19.30 h SELČ. Páchateľ z miesta činu ušiel aj s vozidlom, patriacim požičovni Ryder. Polícia ho o niekoľko blokov ďalej zadržala. Zástupca šéfa torontskej polície Peter Yuen následne vyzval všetkých svedkov, aby sa obrátili na políciu a avizoval, že dôjde „k dlhému vyšetrovaniu“.

K udalosti došlo v čase, keď v Toronte prebiehalo stretnutie šéfov diplomacií skupiny G7.

Podľa svedkov citovaných kanadskými médiami je zrejmé, že išlo o úmyselný čin. Vodič s bielou dodávkou dobre vedel, čo robí, tvrdia svedkovia. Išiel rýchlosťou okolo 60 kilometrov za hodinu a počas jazdy dokonca zrýchľoval, popisujú situáciu. Telá ľudí zachytené vozidlom lietali vo vzduchu, niektorí prežili zrejme len preto, že okoloidúci im včas poskytli pomoc.

Zamestnankyňa IT firmy Michele Kelmanová sa práve s kolegyňou vracala z obeda, keď za sebou počuli krik. Keď sa otočila, videla lietať telá ľudí zrazených automobilom, ktorý sa rútil ich smerom. Inštinktívne sa prikrčila a zakryla si hlavu. Keď sa opäť rozhliadla, auto už bolo preč.

„Moja kamarátka zmizla. Nemohla som ju nájsť. Všade okolo boli telá,“ opísala denníku Globe and Mail. Jej kolegyňa sa stala jednou zo smrteľných obetí vodiča dodávky.

Hoci polícia zatiaľ neoznámila, či išlo o úmyselný čin, aj ďalší svedkovia sú presvedčení, že to nebola obyčajná nehoda. Vodič s dodávkou patriacej jednej z autopožičovní išiel podľa svedkov po chodníku pozdĺž niekoľkých blokov.

„Zrazil požiarny hydrant a išiel stále ďalej. Myslel som, že mu nefungujú brzdy … Ale potom tam bola staršia pani na autobusovej zastávke. Videla ho a snažila sa mu uhnúť, ale nemala šťastie. Odrazil ju do prístrešku zastávky a rozbil sklo, ktoré sa na ňu vyvalilo,“ povedal denníku Toronto Sun taxikár Agyeman Badu. „Keď som jej prišiel pomôcť, bola celá porezaná a v bezvedomí.“

Rovnako ako ďalší svedkovia odhadol rýchlosť dodávky na 50 až 70 kilometrov, čo bolo príliš na to, aby mohli ľudia včas utiecť. Mnohí z tých, ktorým sa to pošťastilo, sa ponáhľali naspäť, aby pomáhali zraneným.

„Určite som videl aspoň päť alebo šesť ľudí, ktorých pomáhali oživovať okoloidúci,“ povedal torontskému denníku ďalší zo svedkov Phil Zullo.

Iný očitý svedok incidentu, ktorý sa odohral na rušnej križovatke ulíc Yongeova a Finchova, uviedol, že dodávka vyšla na chodník a rýchlosťou približne 80–100 kilometrov za hodinu zrážala chodcov.

„Vyšiel na chodník a jedného po druhom začal zrážať chodcov. Len tak zničil toľkým ľuďom život. Každému, kto sa mu dostal do cesty,“ uviedol pre CTV News svedok, pričom dodal, že medzi obeťami je aj osoba, ktorá tlačila detský kočík.

Incident v Torote sa stal v čase, keď tam prebieha stretnutie šéfov diplomacií skupiny G7.

Nájazdy automobilov do bezbranných chodcov sa v posledných rokoch najmä v Európe stali častým spôsobom útokov radikálnych islamistov, ktorí takto zabíjali okrem iného v Berlíne, Londýne, New Yorku či Nice.

Podľa viacerých svedkov bolo z priebehu incidentu zrejmé, že vodič mal situáciu pod kontrolou. „Jednoducho prechádzal priamo ľuďmi a na rohu dokázal bez ťažkostí bezchybne zahnúť,“ povedal webu Globalnews študent Nick Sanka, ktorý všetko sledoval z blízkej kaviarne. Vodič podľa neho počas jazdy vedome zrýchľoval.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto #auto #zranení #chodci #Kanada