Vstup balkánskych krajín do NATO povedie k destabilizácii, miení Rusko

Rozšírenie NATO o balkánske štáty ohrozuje bezpečnosť a stabilitu na Balkáne. Vo svojom prejave pred bosnianskym parlamentom to povedala šéfka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková. Osobitnú pozornosť ruská politička venovala Čiernej Hore, ktorá do Severoatlantickej aliancie vstúpila vlani, a Macedónsku, ktorá na členstvo ašpiruje. Informovala o tom agentúra Reuters.

23.04.2018 21:40
debata (30)

„Skutočnosť, že Čierna Hora vstúpila do NATO, prakticky proti vôli polovice občanov, je najzávažnejším porušením princípov modernej demokracie,“ povedala Matvijenková s tým, že sa Macedónsko pokúša o rovnako „nebezpečný experiment“.

„Tento krok vedie len k ďalšej destabilizácii situácie v regióne a podlamuje systém európskej bezpečnosti,“ zdôraznila.

Vlády západných štátov naopak vidia vstup balkánskych krajín do NATO a EÚ ako najlepšiu cestu k zachovaniu mieru a stability v regióne. Po rozpade Juhoslávie v 90. rokoch sa desať rokov zmietali v sérii vojnových konfliktov.

Čierna Hora vstúpila do NATO vlani a rovnako ako Srbsko dúfa, že sa v roku 2025 stane členskou krajinou EÚ. Chorvátsko vstúpilo do EÚ v apríli 2009.

Čierna Hora aj Macedónsko vyhostili kvôli afére okolo otravy bývalého ruského agenta v britských službách Sergeja Skripaľa a jeho dcéry ruských diplomatov. Kremeľ potom vyhostil čiernohorského diplomata a predvolal si zamestnanca macedónskej ambasády.

Srbskí nacionalisti a ruskí agenti podľa čiernohorskej prokuratúry plánovali spáchať atentát na vtedajšieho premiéra Mila Djukanoviča pri pokuse o prevrat v predvečer volieb v roku 2016. Plánovaný puč mal zabrániť Čiernej Hore vo vstupe do NATO. Kremeľ označil obvinenia za absurdné.

Bosna a Hercegovina chcú začať predbežné kroky pre vstup do NATO, ale členstvo v aliancii blokujú bosnianski Srbi, ktorí za hlavného spojenca považujú Rusko.

V polovici marca bosnianske úrady z bezpečnostných dôvodov zakázali vstup na územie Bosny a Hercegoviny šéfovi ruského motorkárskeho klubu Noční vlci Alexandrovi Zaldostanovovi, ktorý je na sankčnej listine Spojených štátov aj Európskej únie za aktívnu podporu ruskej anexii Krymu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #NATO #Balkán #Bosna a Hercegovina #Čierna Hora #ruský parlament #Macedónsko #stabilita #Valentina Matvijenková