Čína: Pri požiari karaoke baru zahynulo 18 ľudí, podpaľača chytili

Osemnásť ľudí zahynulo a ďalších päť utrpelo zranenia pri požiari, ktorý vypukol v utorok nadránom v karaoke bare v meste Čching-jüan na juhu Číny. Informovala o tom podľa agentúry AP miestna polícia.

24.04.2018 06:39 , aktualizované: 08:09
debata (2)

Požiar vypukol v karaoke bare v trojposchodovej budove okolo 0.30 h miestneho času (v pondelok 18.30 SELČ) a uhasiť sa ho podarilo zhruba do tridsiatich minút. Zranených hospitalizovali.

Polícia krátko po tragédii zadržala podpaľača, ktorý požiar založil. Čínska tlačová agentúra Sinchua informovala, že 32-ročný páchateľ sa k činu priznal. Priznanie je zachytené aj na videozázname jeho zadržania, ktorý bol zverejnený na internete. Pôvod videozáznamu nebol bezprostredne známy, pripomína agentúra DPA.

Miestna polícia vypísala za indície vedúce k zatknutiu podozrivého podpaľača odmenu 600.000 jüanov (25.000 eur). Čínska štátna televízia CCTV uviedla, že muž po predchádzajúcej ostrej hádke zabarikádoval vchod baru a založil oheň. Požiar, ktorý následne v trojposchodovej budove vypukol, prežilo päť ľudí, ktorých so zraneniami previezli do nemocnice.

V Číne, kde sa často nedodržiavajú bezpečnostné predpisy, nie sú smrtiace požiare neobvyklé. Revíziu bezpečnostných noriem si tam v roku 2015 vyžiadal požiar v domove s opatrovateľskou starostlivosťou, pri ktorom zahynulo 38 ľudí. Úrady po tejto tragédií poslali do väzenia dovedna 21 ľudí vrátane hasičov či vysokopostavených činiteľov, priblížila spravodajská stanica Sky News.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #požiar #podpaľačstvo