WP: USA stále nie sú pripravené na zásahy Moskvy do volieb

V Spojených štátoch sa opäť zvolebnieva. V novembri sa uskutočnia voľby časti členov Kongresu a demokrati a republikáni už teraz zápasia o to, kto získa väčšinu v zákonodarnom zbore. Krajina však zároveň stále rieši zasahovanie Ruska do prezidentských volieb v roku 2016 a ani zďaleka nie je pripravená vyhnúť sa podobným problémom počas ďalších volieb. Dôvodom sú zastarané volebné zariadenia a softvéry a tiež postoj prezidenta Donalda Trumpa k Rusku, upozornil denník Washington Post.

24.04.2018 08:35
debata (5)

Rada editorov denníka v pondelok v editoriáli uviedla, že hoci Kongres vyčlenil v rozpočte vlády schválenom minulý mesiac viac než 300 miliónov dolárov na posilnenie volebnej infraštruktúry, na realizáciu nemusí byť dostatok času.

„Hoci väčšina štátov priznáva, že musia vymeniť zastarané prístroje, od roku 2016 sa veľa nezmenilo,“ zdôraznili editori.

Podľa Brennanovho centra pre spravodlivosť pri Newyorskej univerzite, ktoré skúma volebné zariadenia a volebné procesy, používa väčšina štátov USA elektronické volebné zariadenia, ktoré sú staré minimálne desať rokov a mnohé majú rovnako zastarané softvéry. Okrem toho, že nie sú dostatočne zabezpečené voči hackerským útokom, neposkytujú ani dostatočné dôkazy o odovzdaných hlasoch.

Najhoršie z najhoršieho

„V posledných prezidentských voľbách použilo 14 štátov to najhoršie z najhoršieho – bezpapierové elektronické zariadenia, ktoré neposkytujú žiadny fyzický doklad o odovzdaných hlasoch,“ napísal Washington Post.

Od roku 2016 vyradil tieto bezpapierové zariadenia len jediný štát – Virgínia. O modernizáciu sa v súčasnosti snaží aj štát Pensylvánia, do jesenných volieb to ale zrejme nestihne. Ani modernejšie zariadenia odolnejšie voči hackerským útokom a poskytujúce fyzické dôkazy o odovzdaných hlasoch však problém nevyriešia. Len niekoľko štátov má totiž uzákonené dôsledné kontroly odovzdaných hlasov. A okrem hlasovacích zariadení sú nabúraniu zvonka vystavené aj elektronické zoznamy voličov, elektronické sčítavanie hlasov i oficiálne volebné webové stránky.

„Najistejším spôsobom, ako zabezpečiť voľby, je odstrašiť od útokov. Práve v tomto je krajina najviac pozadu,“ napísali editori a spomenuli nedostatočné sankcie voči Rusku a „mäkký“ postoj šéfa Bieleho domu voči Moskve. Prezident Trump podľa nich vysiela zmiešané signály.

Tajné služby: Moskva šírila propagandu

„Zo všetkých zmien, ktoré krajina potrebuje, by zmena v postoji prezidenta bola najrýchlejším a najefektívnejším spôsobom, ako reagovať na hrozby voči voľbám,“ myslia si editori.

Riaditeľ amerických spravodajských služieb (DNI) Daniel Coats vo februári informoval, že Moskva „chápe voľby do Kongresu v roku 2018“ ako svoju ďalšiu príležitosť „pokúsiť sa rozšíriť sociálne a politické trhliny“ v USA, na čo využije propagandu a internetové sociálne siete.

Americké tajné služby dospeli k záveru, že Moskva sa pokúsila ovplyvniť hlasovanie v amerických prezidentských voľbách prostredníctvom šírenia propagandy na sociálnych sieťach a vlámaním sa do e-mailovej schránky Demokratickej strany, ktorej prezidentská kandidátka Hillary Clintonová napokon súboj o Biely dom prehrala. Moskva všetky takéto obvinenia popiera.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rusko #USA #Kongres USA #Donald Trump #zasahovanie do volieb #americké voľby