Kim Čong-un navštívil v nemocnici zranených čínskych turistov

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyjadril "hlboký smútok" nad nehodou autobusu, pri ktorej zahynulo 32 čínskych turistov a štyria občania KĽDR. Incident sa odohral v nedeľu večer v severokórejskej provincii Severné Hwanghe, keď sa vozidlo zrútilo z mosta.

24.04.2018 08:58
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un počas návštevy zranených čínskych pasažierov v nemocnici.
debata (3)

Pre prísne kontrolované severokórejské médiá je informovanie o negatívnych udalostiach neobvyklé a ešte zriedkavejšie je, že sa k udalosti vyjadril samotný vodca krajiny, pripomenula v utorok stanica BBC.

„(Kim) vyhlásil, že toto neočakávané nešťastie vnieslo do jeho srdca zármutok. Pri myšlienke na pozostalých, ktorí prišli o svojich pokrvných príbuzných, nedokázal ovládnuť svoj žiaľ,“ informovala štátna tlačová agentúra KCNA.

Pchjongjang zverejnil aj fotografie, na ktorých je zachytený Kim počas návštevy zranených pasažierov v nemocnici. V príslušnej správe sa uvádza, že vodca sa „osobne oboznámil s ošetrovaním“ pacientov.

Kim zároveň navštívil čínske veľvyslanectvo v Pchjongjangu, kde sa stretol s čínskym ambasádorom v KĽDR Li Ťin-ťünom, ktorému vyjadril „úprimnú sústrasť a súcit“.

Čína a Severná Kórea sú dlhodobými politickými a hospodárskymi spojencami. Podľa BBC je Kimova návšteva nemocnice a informovanie verejnosti o incidente snahou o ochranu jeho imidžu pred čínskym obyvateľstvom.

Čínski turisti tvoria odhadovaných 80 percent zahraničných turistov v KĽDR, čo je pre krajinu významným zdrojom príjmu. Kim Čong-un nedávno navštívil v Pekingu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga; išlo o jeho prvú oficiálnu cestu do zahraničia od nástupu k moci v roku 2011.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un