V Iráne našli záhadnú múmiu, možno ide o telo zakladateľa dynastie Páhlaví

Pri stavebných prácach v Šahre Rej na severe Iránu našli múmiu, ktorá by mohla byť telom zakladateľa dynastie Páhlaví. V rozhovore s iránskou agentúra ISNA to povedal šéf teheránskeho výboru kultúrneho dedičstva Hasan Chalíl Abád.

24.04.2018 12:52
Iran Mummy Mystery Foto:
Na archívnom zábere je šáh Réza Páhlaví.
debata

Podľa neho je možné, že ide o mumifikované telo Rézu šáha Páhlavího. Za svojej vlády v rokoch 1925–1941 sa usiloval o modernizáciu Iránu. Za vojny ho však donútili abdikovať v prospech svojho syna Mohammada Rézu. Odišiel do exilu a v roku 1944 zomrel v Juhoafrickej republike. Telo neskôr previezli späť do Iránu a uložili do mauzólea. Krátko po iránskej islamskej revolúcii bola stavba so súhlasom ajatolláha Rúholláha Chomejního vyhodená do vzduchu. Telo sa nenašlo a udržiavala sa povesť, že posledný šáh Mohammad Réza pri odchode do exilu v roku 1979 odviezol otcove ostatky v utajení so sebou.

Múmiu našli pri renovácii hrobky potomka jedného z druhov islamského proroka Mohameda šáha Abdolazíma.

Abádí povedal, že nájdenú múmiu znovu pochovali a že správa hrobky čaká na vyjadrenie odborníkov. Miestne zdroje, ktoré citoval server Iran Front Page, však tvrdia, že telo odviezli. Vnuk Rézu šáha Pahlavího a syn posledného šáha Rezá Páhlaví, ktorý žije v exile, odkázal na twitteri iránskym úradom, aby sa nepokúšali nič zatajiť.

Miestne zdroje tvrdia, že nevedia, čo sa pri obnove hrobky vlastne presne stalo. Jasné je len to, že práce zastavili, ale nevie sa na čí príkaz.

debata chyba
Viac na túto tému: #objav #Irán