Z Donbasu sa vracajú s traumou. Už viac ako tisíc ukrajinských vojakov si siahlo na život

Viac ako tisíc ukrajinských vojakov, ktorí bojovali na východe Ukrajiny proti proruským separatistom, spáchalo samovraždu.

24.04.2018 16:18
debata (75)

Uviedol to predseda výboru ukrajinského parlamentu pre záležitosti veteránov Oleksandr Treťjakov. Konfliktom na Donbase podľa neho prešlo 329 500 Ukrajincov. Konflikt, ktorý si od apríla 2014 vyžiadal cez 10-tisíc obetí na životoch, býva v Kyjeve označovaný za „protiteroristickú operáciu“.

„Na Ukrajine už viac ako tisíc ľudí, ktorí bojovali v protiteroris­tickej operácii, skoncovalo so svojím životom. V tejto vojne sa používajú aj delostrelecké zbrane. A prirodzene sa vyskytujú všetky s tým súvisiace psychologické traumy. Pre vojakov je to najhoršie, mnohí trpeli,“ uviedol na konferencii o integrácii veteránov Treťjakov, ktorý je poslancom za prezidentovu vládnucu stranu Blok Petra Porošenka.

Noviny Ukrajinská pravda pripomenuli vyjadrenie prezidentovej splnomocnenkyne pre veteránov z Donbasu, podľa ktorej v súčasnosti v krajine neexistuje žiadna starostlivosť o duševné zotavenie účastníkov bojov. Minulý mesiac vláda však oznámila, že začala pracovať na vytvorení ministerstva pre záležitosti veteránov.

Nahnevaní veteráni

Celkom je na Ukrajine viac ako 1,6 milióna veteránov, čo predstavuje štyri percentá obyvateľstva.

Vlani v septembri ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak odvolal hlavného psychiatra rezortu. Plukovník Oleg Druz rozhneval veteránov bojov s proruskými separatistami údajným vyhlásením v parlamente, že 93 percent z nich predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre spoločnosť a malo by sa liečiť.

Denník Ukrajinská pravda vtedy upozornil, že plukovník Druz počas konferencie o psychických problémoch demobilizovaných vojakov hovoril niečo iné, než tvrdili urazení veteráni.

Hrozba pre spoločnosť?

Druz konkrétne uviedol, že podľa zahraničných skúseností sa bývalí vojaci môžu stať po návrate z bojov do civilu hrozbou pre vlastné rodiny aj pre celú spoločnosť. Podľa štatistík 98 percent z nich potrebuje odbornú podporu a pomoc, aby sa vysporiadali s problémami, ako je sklon k hádkam a zvýšená agresivita, znížená schopnosť pracovať, zhoršenie chronických ochorení, alkoholizmus, asociálne správanie, vyššia miera samovrážd a skrátenie dĺžky života.

Štyri pätiny bojovníkov z Donbasu podľa plukovníka zažili stres, ktorý sa u štvrtiny premenil v posttraumatickú stresovú poruchu. Súčasne sa za plukovníkovým chrbtom premietali grafy, z ktorých jeden pod titulkom „skrytý nepriateľ“ upozorňoval, že 93 percent veteránov sa hanbí alebo sa bráni priznať si psychické ťažkosti.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #samovražda #Ukrajina #Donbas #veteráni