Vodiča dodávky, ktorý v Kanade zrážal chodcov, obvinili z desiatich vrážd

Kanadský sudca obvinil v utorok 25-ročného muža podozrivého z toho, že zámerne vrážal dodávkou do chodcov v Toronte, z 10 vrážd prvého stupňa a 13 pokusov o vraždu.

24.04.2018 17:19
Kanada Toronto auto chodci zrazení Foto: ,
Ľudia píšu odkazy na pamätník neďaleko miesta incidentu po tom, ako biela dodávka vrazila do chodcov na chodníku v Toronte 23. apríla 2018. Na desať mŕtvych a 15 zranených stúpol počet obetí incidentu, ku ktorému došlo v pondelok okolo 19.30 h SELČ v centre kanadského mesta Toronto, kde do skupiny chodcov narazil muž s bielou dodávkou. Uviedol to šéf torontskej polície Mark Saunders. Zároveň zverejnil meno domnelého páchateľa, ktorého polícia zadržala krátko po incidente. Saunders na tlačovej konferencií tiež uviedol, že incident bol zrejme zámerný, jeho motív však doposiaľ známy nie je.
debata (4)

Podozrivý Alek Minassian, ktorý musí ostať vo väzbe, sa dozvedel o obvineniach na krátkom prvom pojednávaní pred sudcom v Toronte. Mal oblečenú bielu väzenskú kombinézu a ruky mal spútané. Podľa agentúry AP neprejavoval takmer žiadne emócie.

Požiadali ho, aby povedal svoje meno, a či rozumie nariadeniu, že nemôže mať žiadny kontakt s niekým, kto utrpel v pondelok na preplnenom chodníku zranenia. K obvineniam sa nevyslovil a pred súd má znovu predstúpiť 10. mája.

Minassian z torontského predmestia Richmond Hill v pondelok okolo poludnia miestneho času vrážal s bielou dodávkou do chodcov na rušnej obchodnej ulici v severnej časti Toronta na úseku dlhom niekoľko sto metrov. Prišlo pri tom o život desať ľudí a 15 ďalších utrpelo zranenia. Kanadská polícia predpokladá, že išlo o úmyselný čin, jeho motív vyšetrujú.

Kanadský premiér Justin Trudeau odmietol, že by išlo o terorizmus, a uviedol, že podľa úradov národná bezpečnosť nie je ohrozená.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Kanada #úmrtia