Slovensko sa aj pre vraždu Kuciaka prepadlo v rebríčku slobody tlače

Sloboda tlače sa vlani zhoršila v celom svete, nenávistná klíma voči novinárom panuje predovšetkým v Európe a Spojených štátoch. Vyplýva to z každoročnej správy medzinárodnej mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF).

25.04.2018 07:00 , aktualizované: 14:00
kuciak Foto: ,
Jeden z transparentov počas pochodu Za slušné Slovensko, ktorý odkazuje na vraždu Jána a Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
debata (146)

Na starom kontinente sa nachádzajú štyri z piatich krajín, ktoré sa v jej rebríčku slobody médií najviac prepadli. Je medzi nimi aj Slovensko – okrem Malty, Česka a Srbska. Slovensko bolo v roku 2017 na 17. priečke spomedzi 180 krajín sveta. V najnovšom vydaní rebríčka si pohoršilo a to výrazne, pričom kleslo na 27. pozíciu.

V hodnotení Slovenska pripomína RSF predovšetkým februárovú vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky a následnú politickú krízu v krajine, ktorá viedla k demisii premiéra Roberta Fica. Expremiér a ďalší politici podľa RSF často nevyberavo slovne útočili na médiá. Na Slovensku podľa RSF neexistuje solídna inštitúcia, ktorá by novinárov chránila, žurnalisti sú terčom zastrašovania, je na nich vyvíjaný tlak a po vražde Kuciaka sa znovu objavila otázka týkajúca sa ich bezpečnosti.

Zemanov kalašnikov na novinárov

Česko je na tom ešte horšie, keď si pohoršilo dokonca o 11 pozícií a je na 34. mieste.

„Neviete si predstaviť šéfa demokratického štátu, ako máva zbraňou pred novinármi? A predsa presne to urobil prezident Českej republiky Miloš Zeman, keď uprostred tlačovej konferencie v októbri 2017 vytiahol maketu kalašnikova s nápisom ‚na novinárov‘,“ píše RSF v hodnotení Česka s odkazom na udalosť, ktorá sa stala počas Zemanovej návštevy Plzeňského kraja.

Správa tiež pripomína nelichotivé výroky hlavy štátu na adresu žurnalistov. Ako ďalší zdroj obáv ohľadom ČR označuje dokument pokus obnoviť trestný čin hanobenia prezidenta republiky.

Podľa RSF v Česku tiež koncentrácia vlastníctva médií „dosiahla kritickú hranicu“. „Noví oligarchovia od roku 2008 využili svojho majetku k nákupu novín, aby upevnili svoju moc v krajine. Jeden z nich, premiér Andrej Babiš, stojí na čele dvoch najvplyvnejších denníkov v krajine,“ uvádza správa.

Okrem Česka, Slovenska a Srbska si v Európe tiež výrazne pohoršila Malta, ktorá zo všetkých krajín zaznamenala najstrmší prepad, o 18 priečok na 65. pozíciu. Reportéri bez hraníc zdôraznili, že vlaňajšia vražda maltskej novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej vrhá temné svetlo na stav slobody tlače na starom kontinente.

Vo vedení Škandinávia

Najväčšiu slobodu poskytuje médiám Nórsko, nasledované Švédskom, Holandskom a Fínskom. Na opačnom konci rebríčka sú Severná Kórea, Eritrea a Turkménsko.

Aj v demokraciách otravujú politickú klímu slovné výpady proti novinárom a ich prenasledovanie, konštatujú Reportéri bez hraníc vo svojej ročenke. Vo štvorici európskych krajín s nejzápornějšou tendenciou vývoja slobody tlače vrcholní politici novinárov napádali prejavmi nevraživosti, nadávkami aj právnymi krokmi, upozornila RSF.

Medzi 180 sledovanými štátmi sveta si pozíciu krajiny s najslobodnejšími podmienkami pre pôsobenie médií udržalo Nórsko. Štyridsaťdva percent krajín si však v aktuálnom rebríčku v porovnaní s predchádzajúcim rokom pohoršilo.

Reportéri bez hraníc sa snažia vyjadriť stupeň slobody, ktorému sa tešia novinári, blogeri a médiá v 180 štátoch sveta. Základom takéhoto zisťovania je dotazník, ktorý RSF predkladá novinárom, vedcom, právnikom a ochrancom ľudských práv vo svete.

V rámci V4 sme najlepší, hovorí ministerka

Pod prepad o desať miest v rebríčku slobody tlače sa podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer) podpísala aj vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Podľa šéfky rezortu kultúry aj napriek tomu je Slovensko v rámci krajín V4 na tom najlepšie. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády.

„Úlohu zohrala aj tragická udalosť, ktorá sa tu stala. Rada by som vyzdvihla, že z krajín V4 sme na tom najlepšie,“ povedala Laššáková. Podotkla, že by rada videla kritéria hodnotenia a hodnotiteľov. Zároveň uviedla, že rebríček nespochybňuje. „Ako bývalá novinárka a súčasná ministerka kultúry sa vždy budem zasadzovať za to, aby novinári mali vždy slobodu slova aj tlače,“ poznamenala.

Laššáková uviedla, že „podáva pomocnú ruku každému, pokiaľ sa naráža na to, že sloboda prejavu a tlače nie je taká, ako by sa očakávalo“. Pripomenula, že by bolo vhodné pozrieť sa aj na Slovenský syndikát novinárov, ktorý by podľa nej mohol posilniť svoju pozíciu. „Aj sami novinári by mohli pripraviť nejakú platformu alebo inštitúciu, aby sa tam ich záujmy lepšie pripravovali,“ uviedla. Zároveň pripomenula, že stále platí výzva, že ak sa akýkoľvek novinár cíti ohrozený, okamžite to má nahlásiť a dostane ochranu.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #sloboda tlače #Reportéri bez hraníc #vražda novinára Jána Kuciaka