Arménska opozícia pokračuje v protestoch, zvažujú sa predčasné voľby

Úradujúci predseda arménskej vlády Karen Karapetjan navrhol prezidentovi Armenovi Sarkisjanovi, aby so všetkými politickými silami posúdil možnosti riešenia súčasnej krízy v krajine vrátane rozpustenia parlamentu a konania predčasných parlamentných volieb.

25.04.2018 08:27
Arménsko genocída spomienka Karapetian Foto: ,
Úradujúci arménsky predseda vlády Karen Karapetian (vľavo) sa zúčastnil ceremonálu na pamätníku na hore Cicernakaberd, aby si tam uctil obete genocídy Arménov z rokov 1915-16.
debata (2)

Karapetjan tiež uviedol, že jeho na stredu avizované rokovanie s vodcom opozície Nikolom Pašinjanom sa neuskutoční. Vysvetlil, že Pašinjan jednostranne nastolil nové požiadavky, medzi ktorými je okrem iného aj formát, témy a informovanie o ich schôdzke.

Arménsky premiér spresnil, že Pašinjan predložil zoznam účastníkov, ktorí mali na rokovaní zastupovať vládu. Pašinjan tiež podľa Karapetjana deklaroval, že bude rokovať len o okruhoch problémov, ktoré sú v jeho návrhu.

„Toto nie sú rokovania alebo dialóg, ale presadzovanie výlučne vlastného pohľadu, a to až do takej miery, že (Pašinjan) určuje, kto bude (za nás) viesť rokovania,“ informoval Karapetjan. „Nikdy som nepočul o podobnom formáte (rokovaní),“ dodal arménsky premiér.

Demisia Sarkisjana nesplnila požiadavky opozície

Pašinjan v utorok večer na tlačovej konferencii vyhlásil, že demisia Serža Sarkisjana nesplnila požiadavky opozície – tá naďalej trvá na zmene na poste predsedu vlády a predčasných parlamentných voľbách.

Vodca opozície dodal, že je pripravený prevziať funkciu premiéra, ak mu národ takú zodpovednosť zverí.

Pašinjan tiež vyhlásil, že zamatová revolúcia v Arménsku pokračuje a opozícia plánuje v stredu ďalšie zhromaždenia. Avizoval, že pouličné protesty sa neskončia, kým „naša revolúcia nedospeje k (svojmu) logickému záveru“.

Vodca protestných akcií dodal, že je pripravený rokovať s predsedom parlamentu Arom Bablojanom a predsedom parlamentnej frakcie Republikánskej strany Arménska Vahramom Bagdasarjanom. Podľa jeho slov je program takýchto konzultácií už daný – ide o pokojné odovzdanie moci.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Arménsko #Serž Sarkisjan #Karen Karapetjan #Armen Sarkisjan