Indický súd uznal vinným zo znásilnenia známeho duchovného vodcu

Indický súd uznal duchovného vodcu Ásarama Bapua vinným zo znásilnenia. V Džódhpure, kde sa súd konal, sa sprísnili bezpečnostné opatrenia, pretože sa očakávajú protesty Bapuových priaznivcov.

25.04.2018 09:32
India zznásilnenie guru Bapu Foto: ,
Na archívnom zábere z roku 2013 je kontroverzný guru Ásaram Bapu, ktorého súd uznal za vinného zo znásilnenia.
debata (1)

Súd dospel k záveru, že sedemdesiatse­demročný Bapu v roku 2013 znásilnil šestnásťročné dievča v Ášrame – na mieste duchovného rozjímania.

Bapu má po celom svete asi 400 takých miest a státisíce nasledovníkov, ktorých vyučuje meditáciu a jogu. Očakáva sa, že sa proti rozsudku odvolá. Ďalšiemu obvineniu zo znásilnenia čelí v štáte Gudžarát.

V prípade, ktorý sa stal v Džódhpure, dievča vypovedalo, že ju Bapu znásilnil, keď ho v Ášrame navštívila spolu s matkou. Guru vinu poprel. Zadržali ho v roku 2013 za dramatických okolností vo svojom duchovnom útulku v centrálnej časti krajiny. Svätyňu vtedy obklopili stovky jeho prívržencov a prišli televízne štáby. Potom ho letecky prepravili do mesta Džódhpur v indickom štáte Radžastan, kde na neho vydali zatykač.

Bapu v minulosti pobúril svoju reakciou na prípad znásilnenia študentky šesticou mužov v autobuse v roku 2012. Žena podľahla vnútorným zraneniam, ale Guruovi sa nepáčilo, že násilníkov prosila, aby ju ušetrili. India po tejto udalosti v roku 2013 sprísnila tresty pre páchateľov násilia na ženách.

Obavy z nepokojov majú úrady kvôli podobnému minuloročnému prípadu, keď rovnako za znásilnenie odsúdili na 20 rokov väzenia duchovného učiteľa Gurmíta Rám Rahima Sinha. Následné nepokoje si vyžiadali 38 mŕtvych a stovky zranených.

V roku 2016 v Indii zaznamenali asi 40-tisíc prípadov znásilnenia, v 40 percentách z nich sa obeťami stali deti.

Nedávno vláda schválila dekrét, ktorý umožňuje trestať páchateľa znásilnenia detí do 12 rokov trestom smrti. Ide o reakciu na prípad brutálneho násilia na osemročnom dievčati. Súdia zaň osem mužov, medzi ktorými sú štyria policajti a správca hinduistického chrámu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #znásilnenie #násilie na ženách #násilie na deťoch