Uhynul jediný medveď biely narodený v tropickom pásme, podľa ochranárov tam nemal čo hľadať

V Singapure uhynul jediný medveď biely (Ursus maritimus) narodený v tropickom pásme. "Z humánnych dôvodov sme spravili náročné, no nevyhnutné rozhodnutie neprebúdzať Inuku z anestézie," oznámila singapurská zoo.

25.04.2018 10:34
debata (2)

Medveď sa narodil v zoologickej záhrade a dožil sa 27 rokov, čím o viac ako desaťročie prežil svojich príbuzných vo voľnej prírode. Ochrancovia prírody a práv zvierat však jeho prítomnosť v tamojšej zoo kritizovali. Jeho nedávne vyšetrenia navyše odhalili, že Inuka trpel artritídou, mal problémy s chrupom a infekciu uší. Slabnúce končatiny tiež starnúcemu medveďovi bránili v chôdzi.

„Akokoľvek veľmi by sme chceli, aby s nami Inuka zostal čo najdlhšie, našou prvoradou zodpovednosťou je jeho dobro. Rozhodnutie nechať ho odísť sme spravili s vedomím, že ho vážne ovplyvňujú jeho zdravotné problémy. Keď už sme Inukovi nedokázali zabezpečiť dobrú kvalitu života, bolo od nás láskavejšie prestať predlžovať jeho utrpenie,“ vyjadril sa Cheng Wen-haur zo správy singapurských zvieracích rezervácií.

Inuka, ktorý sa narodil 26. decembra 1990, bol štvrtým medveďom bielym v singapurskej zoo. Žil vo výbehu s regulovanou klímou. V roku 2006 sa však zoo podvolila tlaku ochrancov zvierat a oznámila, že po Inukovej smrti si už ďalšieho medveďa bieleho neprivezie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #singapur