Nobelovu cenu za literatúru možno tento rok Švédska akadémia neudelí

Nobelova cena za literatúru možno tento rok nebude udelená, uvažuje o tom Švédska akadémia, ktorá o ocenení každoročne rozhoduje. Dôvodom je nedávne oznámenie niekoľkých členov tejto inštitúcie, že sa na jej činnosti nebudú podieľať. Podľa jedného z nich Petera Englunda sa o odložení prestížnej ceny na budúci rok vážne diskutuje. Englund to podľa agentúry AFP povedal švédskemu rozhlasu.

25.04.2018 21:30
debata

„Vzhľadom na situáciu, v ktorej sa akadémie teraz nachádza, by bolo najlepšie odložiť udelenie ceny o rok,“ povedal Englung. Dočasný predseda akadémie Anders Olsson povedal dnes švédskemu rozhlasu, že v akadémii sa na túto tému „diskutuje“ a že jasno bude „čoskoro“. Podrobnosti ale neoznámil.

Olsson nahradil v čele akadémie tento mesiac Saru Daniusovú, ktorá oznámila, že sa už nebude podieľať na činnosti akadémie kvôli škandálom a vnútornej kríze. Tú vyvolal prípad manžela jednej z členiek akadémie Jeana-Claudea Arnaulta, ktorého niekoľko žien koncom minulého roka obvinilo zo sexuálneho obťažovania.

Bývalý fotograf a riaditeľ štokholmského kultúrneho strediska Arnault odmieta obvinenia zo sexuálnych napadnutí, ktorých sa podľa tvrdenia 18 žien dopustil v rokoch 2013 až 2015. Podľa švédskeho denníka Dagens Nyheter, ktorý vlani v novembri s kauzou prišiel, mal Arnault tiež opakovane vyzradiť meno laureáta Nobelovej ceny za literatúru.

Švédska akadémia má 18 členov, tento mesiac ale niekoľko z nich oznámilo, že sa naďalej nebudú zúčastňovať na schôdzach. Dve členky sa podľa AFP na činnosti nepodieľajú už niekoľko rokov. Aktívnych je tak teraz len 11 akademikov, podľa stanov je ale na rozhodovanie potrebných najmenej 12 prítomných, uviedla AFP.

Voľné miesta v akadémii nie je možné obsadiť novými členmi, pretože funkcia je doživotná. Minulý týždeň švédsky kráľ Carl XVI. Gustaf oznámil, že stanovy Švédske akadémie zmení tak, aby z nej bolo možné odstúpiť.

Nobelova cena za literatúru bola prvýkrát udelená v roku 1901, kedy ju dostal francúzsky básnik Sully Prudhomme. Cena nebola udelená iba sedemkrát, a to v rokoch 1914, 1918, 1935 a 1940 až 1943.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena za literatúru #Švédska akadémia