Nežnejší režim KĽDR? Kim využíva svoje ženy

Absolútna rovnoprávnosť v KĽDR? "Zaručuje ju Kórejská robotnícka strana, ale realita, tak ako aj v iných krajinách, je odlišná,“ reaguje na otázku Pravdy o postavení žien v Severnej Kórei James Hoare, bývalý britský diplomat v Pchjongjangu. Brutálna diktatúra mala vždy tvár mužov. Založil ju Kim Ir-sen, starý otec súčasného vládcu Kim Čong-una. Ten sa dostal k moci po smrti svojho otca Kim Čong-ila v roku 2011.

26.04.2018 11:00
Ri Sol–ču Foto:
Prvá dáma KĽDR Ri Sol–ču, manželka Kim Čong–una.
debata (1)

Najmä v posledných mesiacoch však Pchjongjang experimentuje s imidžom a stavil aj na iné zbrane ako atómové bomby a balistické rakety. Svet vo februári počas zimnej olympiády v Pjongčangu opäť raz sledoval organizované severokórejské športové roztlieskavačky. Ale z politického hľadiska bola oveľa dôležitejšia šou Kim Jo-čong, sestry diktátora a šéfky oddelenia propagandy a agitácie v Kórejskej robotníckej strane. Fotografie z jej (ne)stretnutia s americkým viceprezidentom Mikeom Penceom obleteli svet. Juhokórejskej hlave štátu Mun Če-inovi zase odovzdala list od brata.

Úlohou manželky súčasného lídra Ri Sol-ču je poľudšťovať vládcu a približovať ho ľuďom. Ale neznamená to, že sa niečo mení na vnútornej bezpečnosti štátu.
profesor Stephan Haggard

Minulý týždeň severokórejský režim použil ďalšiu ženu ako mediálnu atrakciu. Pchjongjang oznámil, že udeľuje titul prvej dámy Ri Sol-ču, manželke Kim Čong-una. Prišlo to len tesne pred očakávaným summitom lídrov KĽDR a Južnej Kórey, ktorý sa uskutoční už v piatok. A v najbližších týždňoch by sa mala konať aj schôdzka Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ak sa tak stane, bude to prvé stretnutie vrcholných predstaviteľov USA a KĽDR v histórii.

Podľa Hoareho prípady Kim Jo-čong a Ri Sol-ču potvrdzujú, že im Kim dôveruje. "Pamätám si, čo sa hovorilo v Južnej Kórei. Dôverovať môžete len rodine a možno ľuďom, s ktorými ste chodili do základnej školy. Nikomu inému. Niečoho podobného sme teraz svedkami v Severnej Kórei,“ uviedol expert z medzinárodnej organizácie Chatham House.

Severokórejský vodca Kim Čong-un s manželkou Ri... Foto: SITA/AP
Ri Sol–ču, Kim Čong-un Severokórejský vodca Kim Čong-un s manželkou Ri Sol–ču na zábere z roku 2012.

"Nie je to len náhoda, že Ri Sol-ču a Kim Jo-čong získavajú postavenie. Je to strategicky plán štátnej propagandy,“ myslí si odborníčka na severokórejskú kultúru a spoločnosť Suk-Young Kim z Kalifornskej univerzity v Los Angeles. "Zviditeľnenie žien v národnej kampani, samozrejme, zjemňuje imidž režimu. Vytvára dojem, že Severná Kórea je normálna krajina s diplomatickými pravidlami, nie darebácky vojnový štát. Pchjongjang vysiela signál svetu, že sa s ním dá bez problémov rozprávať ako s inými,“ vysvetlila pre Pravdu Kim.

Najprominentnejšou predstaviteľkou režimu od jeho vzniku v roku 1948 bola doteraz Kim-Song-ae, druhá manželka Kim Ir-sena. V severokórejskej revolučnej propagande zase hrá dôležitú úlohu Kim Čong-suk, prvá žena Kim Ir-sena a matka Kim Čong-ila.

Kim Jo–čong, sestra kórejského lídra Kim... Foto: SITA/AP, Patrick Semansky
Kim Jo–čong Kim Jo–čong, sestra kórejského lídra Kim Čong-una a šéfka oddelenia propagandy a agitácie v Kórejskej robotníckej strane.

Celý režim je totiž o Kimovcoch a o tom, aby si udržali moc. "Úlohou manželky súčasného lídra Ri Sol-ču je poľudšťovať vládcu a približovať ho ľuďom. Ale neznamená to, že sa niečo mení na vnútornej bezpečnosti štátu,“ reagoval pre Pravdu Stephan Haggard, profesor kórejsko-pacifických štúdií na Kalifornskej univerzite v San Diegu.

Rodina Kimovcov si tak udržiava výsady, o ktorých sa ostatným Severokórejčankám môže len snívať. Vlaňajšia správa Výboru OSN pre odstránenie diskriminácie voči ženám bola veľmi kritická ku KĽDR. Okrem tradičných prác majú Severokórejčanky sťažený prístup k takmer všetkým povolaniam. Domáce násilie je rozšírený neriešený problém, ženy v Severnej Kórei čelia sexuálnemu obťažovaniu a znásilneniam, ktoré neraz zostanú bez trestu. Tieto zločiny sa ešte častejšia dejú v pracovných táboroch. "Režim stavia na publicitu príslušníčok vládnucej rodiny. V žiadnom prípade si to však nesmieme mýliť s tým, že by sa zaoberal ženskými právami v rámci normálnej spoločnosti. KĽDR zostáva zakotvená v tradičnej patriarchálnej kultúre,“ pripomenula Suk-Young Kim.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #prvá dáma #Kim Jo-Čong #Ri Sol-ču