Rozsudok v prípade odvolania sa Karadžiča padne koncom tohto roka

Verdikt druhej inštancie v procese s bývalým bosnianskosrbským prezidentom Radovanom Karadžičom sa očakáva ku koncu tohto roka.

26.04.2018 09:57
debata (1)

Podľa spravodajského servera Balkaninsight.com to v stredu uviedol predseda Mechanizmu OSN pre medzinárodné trestné tribunály (MICT) v Haagu Theodor Meron. Podľa neho je zámerom súdu uzavrieť prípad Karadžič do konca roka 2018.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) uznal v marci 2016 Karadžiča za vinného z genocídy v Srebrenici, z prenasledovania bosnianskych Moslimov a Chorvátov v Bosne a Hercegovine, z terorizovania obyvateľov Sarajeva a z toho, že bral príslušníkov mierových síl OSN za rukojemníkov. Odsúdený bol na 40 rokov väzenia.

Karadžičov verdikt z roku 2016.

Karadžič sa však proti tomuto verdiktu tento týždeň odvolal. Požaduje zrušenie rozsudku, že je vinný z genocídy, ako aj nariadenie nového procesu. V prvý deň odvolacieho súdneho konania uviedol, že proces v rámci ICTY bol nespravodlivý a fakty boli nesprávne.

Prokurátorka OSN medzitým vyzvala v utorok sudcov päťčlenného odvolacieho panelu v holandskom Haagu, aby ho odsúdili aj v druhom prípade genocídy a zvýšili mu 40-ročný trest odňatia slobody na doživotie.

Karadžič je zadržaný od roku 2008, keď ho srbské úrady vydali do Haagu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #odvolanie #zločin #Bosna a Hercegovina #genocída #Radovan Karadžič #verdikt