Po Ficovi či Orbánovi vytiahli 'Sorosovu kartu' aj rakúski slobodní

Po Maďarsku, či Slovensku sa osoba amerického miliardára a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa stala témou politickej diskusie aj v Rakúsku.

26.04.2018 11:38
Heinz-Christian Strache Foto: ,
Predseda FPÖ Heinz-Christian Strache (na archívnej snímke) tvrdí, že informácie o Sorosovej podpore migrácii nie sú "žiadne povedačky, ale fakty".
debata (161)

Rozvírila ju kritika na adresu Sorosa zo strany vrcholných politikov vládnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), podľa ktorých je dôvodné podozrenie, že miliardár cielene podporuje imigráciu do Európy. V televíznej debate si kvôli Sorosovi ostro vymenili názory aj bývalý kancelár a šéf opozičnej SPÖ Christian Kern a predseda FPÖ Heinz-Christian Strache, informoval dnes denník" Die Presse. .{target:_blan­k}":[https://diepresse.com/…er-Weinwette]

Debatu o Sorosovi na rakúskej politickej scéne rozpútal výrok predsedu parlamentnej frakcie FPÖ Johanna Gudenusa, podľa ktorého existujú „dôvodné podozrenia“, že americký miliardár maďarského pôvodu „podporuje migračné prúdy do Európy“. Štyridsaťdvaročný politik, známy svojimi kontroverznými výrokmi, sa pritom odvolal okrem iného na tvrdenie maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten útočí na Sorosa dlhodobo.

Kern: FPÖ sa pridala k extrémistom

Podľa Die Presse bola debata medzi vicekancelárom a predsedom FPÖ Strachem a bývalým kancelárom a šéfom opozičnej SPÖ Christianom Kernom inak vcelku vecná, ale „obzvlášť emocionálne vypätá“ bola práve v okamihu, keď sa stočila k debate o útokoch na amerického miliardára.

Podľa bývalého rakúskeho kancelára pravicoví extrémisti a neonacisti urobili zo Sorosa svojho úhlavného nepriateľa a FPÖ sa k nim teraz pridala. „Prekračuje hranice slušnosti a morálky,“ vyčítal Kern Strachemu, podľa ktorého nie sú informácie o Sorosovej podpore migrácii „žiadne povedačky, ale fakty“.

161 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz #migrácia #George Soros #FPÖ #Heinz-Christian Strache