Ukrajinci sa môžu oprieť o podporu Američanov v snahe dostať sa do NATO

Spojené štáty podporujú snahy Ukrajiny stať sa členom Severoatlantickej aliancie. Vyhlásila to vo štvrtok americká veľvyslankyňa pri NATO Kay Baileyová-Hutchisonová.

26.04.2018 15:42
Ukrajina, armáda Foto:
Na snímke vidieť skúšky raketového komplexu Vilcha neďaleko ukrajinského mesta Cherson.
debata (32)

Agentúra Ukrinform poznamenala, že ministri zahraničných vecí členských krajín NATO budú v piatok diskutovať o snahách Ukrajiny o členstvo v NATO.

Americká veľvyslankyňa na brífingu v Bruseli zároveň privítala euroatlantické snahy Ukrajincov, ktorí „nechcú byť závislí od Ruska“.

Zdôraznila, že Ukrajina dosiahla pokrok na ceste k reformám potrebným na členstvo v NATO, a vyzvala Kyjev, aby v tejto ceste pokračoval.

Baileyová-Hutchisonová taktiež vyjadrila nádej, že sa obnovia stretnutia Výboru NATO-Ukrajina (NATO-Ukraine Commission – NUC) na ministerskej úrovni, ktoré v súčasnosti blokuje Maďarsko v reakcii na ukrajinský sporný školský zákon. Veľvyslankyňa ubezpečila, že americká strana na tejto problematike aktívne pracuje.

Ukrajinské médiá začiatkom marca informovali, že Severoatlantická aliancia oficiálne uznala ašpiráciu Ukrajiny stať sa jej plnohodnotným členom. Odvolávali sa na vyhlásenie, ktoré NATO zverejnilo na svojej internetovej stránke.

„V súčasnosti deklarujú svoje ašpirácie na členstvo v NATO štyri partnerské krajiny: Bosna a Hercegovina, Gruzínsko, Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko a Ukrajina,“ citoval Ukrinform z vyhlásenia NATO.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Ukrajina