Na Balkáne rastie napätie: Srbi zakázali chorvátskemu ministrovi vstup na svoje územie

Srbsko zakázalo vo štvrtok chorvátskemu ministrovi obrany Damirovi Krstičevičovi vstup na svoje územie. Podľa agentúry AP ide o odplatu Chorvátsku práve v období, keď narastá napätie medzi oboma balkánskymi rivalmi.

26.04.2018 16:16
Srbsko, Záhreb, Chorvátsko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Srbská vláda uvalila zákaz voči Krstičevičovi po tom, čo Záhreb minulý týždeň vyhlásil, že srbský minister obrany Aleksandar Vulin nie je v Chorvátsku vítaný. Vo vyhlásení Srbska sa uvádza, že zákaz pre chorvátskeho ministra obrany je „recipročným opatrením“.

Táto roztržka ďalej zhoršuje napätie medzi bývalými vojnovými nepriateľmi ešte z čias krvavého rozpadu niekdajšej Juhoslávie v 90. rokoch 20. storočia. Chorvátska delegácia napríklad tento mesiac skrátila návštevu Srbska; dôvodom bol incident spôsobený krajným pravičiarom Vojislavom Šešeljom, pripomenula tlačová agentúra AP.

Srbský ultranacionalista Šešelj totiž v poslaneckej snemovni srbského parlamentu nadával na delegáciu chorvátskeho parlamentu a pokúsil sa o zhanobenie chorvátskej štátnej zástavy.

Chorvátsko následne oznámilo, že zakázalo Vulinovu návštevu. Ten totiž vyhlásil, že rozhodnutie, či sa zúčastní na Srbmi organizovanom spomienkovom obrade v Chorvátsku, týkajúcom sa druhej svetovej vojny, závisí od srbského prezidenta, a nie od Chorvátska.

Vulin je známy svojimi protichorvátskymi postojmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Chorvátsko #Balkán