Tragédia v Černobyli varuje ľudstvo aj dnes

Už druhý rok po sebe si svet vo štvrtok pripomenul haváriu v atómovej elektrárni v Černobyli ako Medzinárodný deň spomienky na černobyľskú katastrofu.

27.04.2018 10:00
černobyľ Foto: ,
Aj dnes vyznieva kruto heslo na streche kliniky mestečka Pripjať v blízkosti Černobyľskej jadrovej elektrárne: Zdravie národa – bohatstvo štátu.
debata

Pred 32 rokmi, v roku 1986, vo vtedajšom Sovietskom zväze nastala havária v Černobyľskej atómovej elektrárni V. I. Lenina pri meste Pripjať neďaleko od Černobyľa na ukrajinskom území.

Ani po toľkých rokoch od strašnej noci zo soboty na nedeľu nedokáže následky tragédie zapríčinenej ľudským zlyhaním zakryť nový sarkofág nad havarovaným 4. reaktorom za 1,5 miliardy eur. Životy tisícov obetí, hlavne záchranárov, ale aj vysťahovaných obyvateľov a ďalšie tisíce zdravotne postihnutých detí sa nedajú vyčísliť peniazmi.

„Zo 187-tisíc likvidátorov následkov havárie bola diagnostikovaná choroba z ožiarenia u 137 ľudí, ktorí sa nachádzali v prvé dni v blízkosti poškodeného 4. reaktora,“ povedal v jednom z rozhovorov pre Pravdu Rafael Aratjunjan, vtedajší námestník riaditeľa Inštitútu pre otázky bezpečného rozvoja jadrovej energetiky pri Ruskej akadémii vied.

Rádioaktívny mrak vtedy stačil za niekoľko dní obletieť dvakrát našu planétu. Zasiahnutých bolo viac ako 145-tisíc štvorcových kilometrov Ukrajiny, Bieloruska a Ruska. Černobyľská tragédia sa priamo dotkla 5 miliónov ľudí. Zamorených bolo okolo 5-tisíc ukrajinských, bieloruských a ruských obcí. Bezprecedentné ožiarenie obyvateľstva zasiahlo aj obyvateľov Švédska, Nórska, Poľska či Veľkej Británie.

Z výrokov svedkov tragédie pre Pravdu

  • Viktor Nikiťuk, plukovník dopravnej polície vo výslužbe, ktorého do zamorenej zóny povolali medzi prvými, aby s ostatnými dohliadal na poriadok: „Sú to spomienky na tisíce hrdinov, ktorí bojovali s niečím, čo nikdy predtým nezažili. V prvé dni si väčšina myslela, že ide iba o požiar. O hrozbe rádioaktivity si vtedy šepkali najzasvätenejší. Z kolegov už nežije ani jeden…Väčšina do roka odišla na onen svet. Ostali po nich rodiny, siroty. Boli oblasti, kde ste mohli dostať za hodinu 5 röntgenov, ale boli aj miesta, kde ste nazbierali 29 röntgenov. To je môj prípad. Podľa lekárov nie je to smrteľná dávka, ale následky cítim dodnes. Boli však aj takí, čo schytali aj osemsto röntgenov. Ale to sa odohralo nie 26. apríla, v deň explózie, ale neskôr. Keď do zóny prišli vojaci a odborníci.“
  • Vladimir Verbickij, pracovník Správy zamorenej oblasti: „V priamo postihnutej oblasti sa v čase havárie nachádzalo 96 obývaných miest. Celkový počet evakuovaných ľudí dosiahol 125-tisíc. Háčik je však v tom, že v čase od roku 1986 po rok 1987 prešlo zasiahnutou oblasťou približne dva milióny ľudí. Boli to rôzni odborníci, ktorí sa aktívne zúčastnili na záchranných prácach.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #Ukrajina #jadrová bezpečnosť #jadrová havária