Stoltenberg: Príchod Pompea na zasadnutie NATO svedčí o dôležitosti aliancie

Ministri zahraničných vecí NATO zhodnotili v piatok v Bruseli dlhodobé bezpečnostné dôsledky zahraničnej a obrannej politiky Ruska, prediskutovali prípravy novej výcvikovej misie v Iraku a odsúdili chemické útoky v Sýrii. Uviedol to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po prvej časti ministerských rokovaní v bruselskom sídle aliancie.

27.04.2018 13:19 , aktualizované: 16:40
Belgicko NATO USA Stoltenberg Pompeo Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (vľavo) sa rozpráva s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom (uprostred) a americkou veľvyslankyňou pri NATO Kay Baileyovou Hutchisonovou (vpravo) počas zasadnutia NATO v sídle NATO v Bruseli 27. apríla 2018. Nový americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý je v úrade iba deň, pricestoval vo štvrtok do Bruselu na zasadnutie NATO, kde bude rokovať so svojimi rezortnými kolegami v rámci aliancie. Stretnutie má pripraviť pôdu pre júlový summit na úrovni lídrov.
debata (8)

„Musíme aj naďalej posilňovať našu odolnosť a vyvinúť silnejšie nástroje na riešenie týchto hybridných hrozieb,“ skonštatoval Stoltenberg. Zároveň však dodal, že NATO sa neprestalo angažovať v dialógu s Ruskom a pracuje na ďalšom stretnutí Rady NATO-Rusko. K stretnutiu v tomto formáte v roku 2018 ešte nedošlo, je však snaha na oboch stranách pripraviť toto stretnutie ešte pred júlovým summitom NATO.

Na stole boli Blízky východ aj severná Afrika

Stoltenberg pred novinármi uviedol, že debaty ministrov sa zaoberali aj vývojom na Blízkom východe a v severnej Afrike, pričom zhodnotili aj situáciu v Sýrii. „Všetci spojenci dôrazne odsudzujú opakované používanie chemických zbraní režimom Bašára Asada,“ uviedol. Aliancia podľa neho podporuje úsilie OSN o dosiahnutie trvalého politického riešenia konfliktu v Sýrii.

Mevlut Čavušoglu, minister zahraničných vecí... Foto: Reuters, Virginia Mayo
NATO ministri zahraničia Mevlut Čavušoglu, minister zahraničných vecí Turecka a jeho americký náprotivok Mike Pompeo v debate s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a šéfom britskej diplomacie Borisom Johnsonom na stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO v piatok v Bruseli.

Podľa Stoltenberga sa podarilo dosiahnuť pokrok v príprave na spustenie novej výcvikovej misie v Iraku, ktorú odobria šéfovia vlád a štátov NATO na júlovom summite. Misia má pomôcť irackým silám bojovať proti terorizmu, stabilizovať krajinu a zabrániť opätovnej aktivizácii Islamského štátu. V konkrétnej rovine pôjde o niekoľko stoviek účastníkov misie, ktorí budú cvičiť irackých inštruktorov a budovať iracké vojenské školy.

Ministri diskutovali aj o novom balíku budovania kapacít a podpory pre Jordánsko a Tunisko. V oboch krajinách sa NATO angažuje napríklad pri výcviku príslušníkov špeciálnych jednotiek a spravodajských služieb.

Prišiel aj nový minister Pompeo

Nový americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý je v úrade iba deň, pricestoval vo štvrtok do Bruselu na zasadnutie NATO, kde bude rokovať so svojimi rezortnými kolegami v rámci aliancie. Pred začatím ministerských rokovaní sa stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

„Prišiel som hneď po zložení prísahy. Skočil som na lietadlo a prišiel priamo sem,“ povedal Pompeo podľa tlačovej agentúry DPA šéfovi aliancie. „Mám na to dobrý dôvod. Práca, ktorej sa dnes budeme venovať, je neoceniteľná,“ do­dal.

Stoltenberg zdôraznil, že príchod Pompea svedčí o dôležitosti aliancie a tiež o „dôležitosti, ktorú USA pripisuje tomuto spojenectvu“. „Teším sa na spoluprácu s vami, na ďalšie prispôsobovanie NATO náročnejšiemu bezpečnostnému prostrediu,“ uviedol Stoltenberg počas stretnutia s Pompeom.

Už sa stretol s Kimom

V prípade, ak by Pompeo vo štvrtok nestihol zložiť prísahu do rúk amerického prezidenta, do Bruselu mal vycestovať úradujúci šéf diplomacie John Sullivan.

Pompeo, bývalý armádny dôstojník a republikánsky kongresman, ktorý počas uplynulých 15 mesiacov slúžil ako riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), je všeobecne považovaný za lojálneho stúpenca amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Pompeo sa ešte pred svojím vymenovaním za ministra angažoval v diplomacii USA, keď sa v Severnej Kórei pred troma týždňami tajne stretol s tamojším vodcom Kim Čong-unom. Stretnutie sa konalo pred nadchádzajúcim summitom najvyšších predstaviteľov KĽDR a USA ohľadom severokórejského programu jadrových zbraní.

Po bruselskom summite Pompeo počas víkendu navštívi Saudskú Arábiu, Jordánsko a Izrael.

Rozdielne názory na dohodu s Iránom

Nový minister sa ujíma svojej funkcie v čase, keď sa Spojené štáty usilujú so svojimi európskymi spojencami Francúzskom, Britániou a Nemeckom posilniť jadrovú dohodu s Iránom. Pompeo ako kongresman vystupoval proti tejto dohode.

Trump vyhlásil, že je veľmi spokojný s odsúhlasením nominácie Pompea na post ministra členmi Senátu. Prezident ho označil za „vlastenca“ s „nesmiernym nadaním, energiou a intelektom“. „Vždy bude klásť záujmy Ameriky na prvé miesto. Má moju dôveru a podporu,“ uviedol šéf Bieleho domu vo vyhlásení, z ktorého citovala stanica Slobodná Európa.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Jens Stoltenberg #Mike Pompeo