V Bosne zatkli generála podozrivého z vojnových zločinov proti Srbom

Známeho bosnianskeho generála Atifa Dudakoviča zatkli v piatok spolu s 11 ďalšími osobami v súvislosti s vojnovými zločinmi proti srbskému obyvateľstvu počas vojny v Bosne v rokoch 1992-95. Informovala o tom agentúra DPA.

27.04.2018 13:28
debata

Dudakovič je podozrivý zo zločinov proti ľudskosti a zločinov proti civilnému obyvateľstvu, spresnila prokuratúra v Sarajeve. Ostatných 11 zadržaných bolo súčasťou jeho vojenského oddielu, ktorý sa mal dopúšťať spomenutých zločinov na severozápade Bosny.

Prokuratúra uviedla, že zatýkanie prišlo po niekoľkých rokoch vyšetrovania, ktorého súčasťou boli rozhovory so stovkami svedkov.

Dudakovič (64) je veľmi populárny medzi bosnianskymi Moslimami, ktorí ho považujú za hrdinu v súvislosti s jeho úlohou vo vojne, pripomína DPA. Velil spojeným jednotkám bosnianskych Moslimov a Chorvátov na severozápade krajiny a neskôr sa stal vysokopostaveným armádnym veliteľom.

Bosniansku vojnu charakterizujú rozsiahle vojnové zločiny, ako napríklad genocída Moslimov v Srebrenici či ostreľovanie Sarajeva, obeťami zločinov však boli všetky tri etnické skupiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #Balkán #Bosna a Hercegovina