Alžírsko očakáva po uzatvorení európskych hraníc veľké množstvo migrantov

Alžírsko sa pripravuje na veľké množstvo nelegálnych migrantov, ktorí budú prichádzať z krajín subsaharskej Afriky po tom, ako im dohoda EÚ s Tureckom sťažila dosiahnutie európskeho kontinentu. Informovala tom v piatok agentúra Reuters.

27.04.2018 16:35
Líbya, utečenci Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Brusel sa v roku 2016 dohodol s Ankarou na uzatvorení morskej migračnej trasy na grécke ostrovy, pričom ešte v roku 2015 ňou prešiel takmer milión migrantov.

Námorné trasy pre prevádzačov uzavrela aj Líbya výmenou za sľúbené dotácie z EÚ na výcvik a techniku tamojším pobrežným hliadkam. Taliansko pomáha pobrežným zložkám takisto v Tunisku.

„Momentálne máme desaťtisíce (ilegálnych migrantov), ale v blízkej budúcnosti po tom, ako Európa uzavrela hranice, budeme môcť hovoriť o státisícoch,“ povedal novinárom Hásim Kasímí, predstaviteľ alžírskeho ministerstva vnútra pre záležitosti ilegálnej migrácie.

„Riešením nie je zatvoriť z jednej strany hranice a nechať ľudí na druhej strane zomierať,“ pokračoval. „Alžírsko rastúci počet ilegálnych migrantov veľmi znepokojuje.“

Alžírsko zdieľa s Mali a Nigerom 2500 kilometrov dlhé hranice. V uplynulých rokoch musel Alžír investovať 20 miliónov dolárov na zvládnutie prílevu migrantov z regiónu afrického Sahelu, sužovaného vojnou, nestabilitou a chudobou.

Predstaviteľ alžírskeho ministerstva v tejto súvislosti odmietol obvinenia medzinárodných ľudskoprávnych organizácií Human Rights Watch a Amnesty International o neľudských deportáciách migrantov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Turecko #Alžírsko #migranti