Bývalý šéf Trumpovej kampane so žalobou na Muellera neuspel

Súd v Spojených štátoch v piatok zamietol občianskoprávnu žalobu niekdajšieho šéfa volebnej kampane súčasného prezidenta Donalda Trumpa Paula Manaforta, ktorý tvrdí, že osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller objasňujúci úlohu Moskvy v predvlaňajších amerických prezidentských voľbách vo svojom pátraní prekračuje právomoci. Verdikt je podľa agentúry AP ranou pre Manafortovu obhajobu.

27.04.2018 23:10
debata

Manafort po Muellerovom pátraní zatiaľ čelí dvom obvineniam, ktoré ale nie sú spojené s ruským zásahom v amerických voľbách. Prvá súvisí s finančnými machináciami a snahe vyhnúť sa plateniu daní, to druhé potom s tým, že pred úradmi zamlčal svoj politický angažmán na Ukrajine, kde pred rokmi pôsobil ako poradca bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Podľa amerických zákonov sa mal registrovať ako zahraničný agent, čo neurobil.

V zamietnutej občianskoprávnej žalobe Manafort tvrdil, že Mueller rozsiahlym vyšetrovaním prekračuje svoje právomoci, lebo sa nesústreďuje len na ruskú kauzu, preto by mal byť usmernený.

Tiež námestník ministerstva spravodlivosti Rod Rosenstein podľa Manaforta prekročil svoje právomoci, keď Mueller dal súhlas vyšetrovať čokoľvek, na čo počas svojho pátrania narazí. Sudkyňa Amy Bermanová Jacksonová vo verdikte, ktorým Manafortovu žalobu zamietla, poznamenala, že občianskoprávny proces nie je tým vhodným nástrojom, ktorý by sa mal venovať činnosti osobitného vyšetrovateľa.

Mueller svoje pátranie teraz sústredí na Trumpovo okolie. Snaží sa totiž zistiť, či jeho blízki spolupracovníci boli počas prezidentskej kampane v spojení s Moskvou. Okrem Muellera sa kauze venuje aj Kongres. Podľa odtajnené správy výboru pre kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov USA Trumpov štáb s Moskvou žiadnu zákulisnú spoluprácu neviedol.

debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #Donald Trump #Paul Manafort #Robert Mueller #ruský zásah do prezidentských volieb v USA #súd v USA