Severokórejské médiá spomenuli cieľ denuklearizácie. Hoci deň po summite

Deň po historickom medzikórejskom summite sa v sobotu aj severokórejské štátne médiá zmienili o tom, že záverečné vyhlásenie vrcholnej schôdzky obsahuje cieľ "úplnej denuklearizácie" Kórejského polostrova.

28.04.2018 08:35
mun, kim Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un v piatok na stretnutí s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.
debata (3)

O neobvyklej zmienke o tomto výraze, naznačujúcom ukončenie jadrového programu Severnej Kórey, v správe tamojšej tlačovej agentúry KCNA informovala juhokórejská agentúra Jonhap.

„Severná a Južná Kórea potvrdili spoločný cieľ dosiahnutia Kórejského polostrova bez jadrových zbraní prostredníctvom úplnej denuklearizácie,“ napísala KCNA. Oba kórejské štáty sa podľa nej tiež zhodli, že v tejto veci si splnia svoje povinnosti.

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyjadril v piatok na stretnutí s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom ochotu ukončiť nukleárny zbrojný program svojej krajiny.

Obaja lídri sa dohodli, že ich štáty sa po desaťročiach napätia vydajú na cestu zmierenia, a podpísali spoločné vyhlásenie, podľa ktorého sa začala „nová éra mieru“. Okrem iného by ešte tento rok chceli nahradiť dohodu o prímerí, ktorou sa pred 65 rokmi skončila kórejská vojna, mierovou zmluvou.

Zaradenie otázky denuklearizácie do tzv. deklarácie z Pchanmundžomu – dediny v pohraničnej demilitarizovanej zóne, kde sa Kim a Mun stretli – bolo označené ako kľúčový úspech doposiaľ len tretieho medzikórejského summitu, skeptici však poukázali na absenciu podrobnejších postupov, ako tento cieľ dosiahnuť, dopĺňa Jonhap.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #summit #summit KĽDR - Južná Kórea