Bilancia protestu na hranici pásma Gazy: 3 mŕtvi a 600 zranených Palestínčanov

V poradí piaty hromadný protest Palestínčanov na hranici medzi pásmom Gazy a Izraelom si v piatok vyžiadal životy troch Palestínčanov a zranenia asi 600 ďalších osôb. Najmenej 138 z nich utrpelo strelné poranenia. S odvolaním sa na miestnych lekárov o tom informovala agentúra Reuters.

28.04.2018 08:55
gaza, palestina, izrael Foto: ,
V poradí piaty hromadný protest Palestínčanov na hranici medzi pásmom Gazy a Izraelom si vyžiadal životy troch Palestínčanov a zranenia asi 600 ďalších osôb.
debata (9)

K zrážkam demonštrantov s príslušníkmi izraelských ozbrojených síl došlo i napriek tomu, že vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn krátko pred vypuknutím protestu vyzval Izrael, aby zastavil neprimerané používanie sily voči Palestínčanom.

Izraelská armáda uviedla, že na protestoch, ktoré Izrael označil za „výtržnosti“, sa zúčastnilo 12.000 až 14.000 Palestín­čanov a niektorí sa pokúsili prekročiť hranicu do Izraela. Armáda vyhlásila, že jej vojaci „postupovali v súlade s pravidlami angažovanosti“, aby zabránili ľuďom prekročiť hranice.

Cieľom hromadných protestov, ktoré od konca marca pravidelne organizuje islamistické militantné hnutie Hamas, je prelomenie pozemnej, námornej a vzdušnej blokády pásma Gazy.

Celkovo si už zrážky medzi palestínskymi demonštrantami a izraelskými bezpečnostnými silami na hranici medzi Izraelom a pásmom Gazy od začiatku protestov vyžiadali životy 41 Palestínčanov a vyše 5000 zranených, píše Reuters.

Vyvrcholením masových akcií bude 15. mája pochod ako spomienka na Deň vzniku Izraela, ktorý Palestínčania označujú výrazom „nakba“ a vo svojej komunite ho vnímajú ako katastrofu či pohromu, pretože počas izraelskej vojny za nezávislosť prišli o svoje domovy státisíce palestínskych Arabov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy