Britský chlapček Alfie Ewans, ktorého súd nariadil odpojiť od prístrojov, zomrel

Britský chlapček Alfie Evans zomrel v noci na sobotu po tom, ako jeho rodičia neuspeli na súdoch so snahou o pokračovanie liečby.

28.04.2018 09:18 , aktualizované: 16:46
alfie evans Foto: ,
Britský chlapček Alfie Evans, ktorého prípad vyvolal v krajine obrovskú mediálnu odozvu, zomrel v noci na sobotu.
debata (147)

S odvolaním sa na správy otca a matky 23-mesačného dieťaťa na sociálnej sieti o tom informovali televízie Sky News a BBC.

„Môj bojovník zložil svoj štít a získal svoje krídla o 2.30 h, som úplne zdrvený,“ napísal otec Tom Evans. Kate Jamesová zverejnila na Facebooku podobný odkaz a poďakovala sa všetkým za podporu.

Alfie bol v „polovegetatívnom stave“ v dôsledku degeneratívnej neurologickej choroby, ktorú lekári neboli schopní s určitosťou identifikovať. Od prístrojov na podporu života ho odpojili tento pondelok, a to po sérii súdnych rozhodnutí v prospech mienky lekárov z liverpoolskej Detskej nemocnice Aldera Heya. Tí argumentovali, že ďalšia liečba chlapca by bola márna a nebola by v prospech batoľaťa.

Rodičia z Liverpoolu chceli svojho syna vziať na ďalšiu liečbu do Detskej nemocnice Dieťaťa Ježiša (Bambino Gesu) v Ríme. Jej riaditeľka Mariella Enocová v utorok oznámila, že talianske ministerstvo obrany má pripravené lietadlo na prevoz Alfieho, ktorému udelili talianske občianstvo v nádeji, že to umožní jeho prepravu.

Chlapca odpojili od prístrojov v pondelok večer, jeho otec následne v utorok dopoludnia novinárom povedal, že lekárov prekvapilo, že Alfie aj po deviatich hodinách stále dýcha.

Pápež František: „Som smrťou Alfieho hlboko pohnutý“

Úmrtie Alfieho vyvolalo emotívne reakcie, dokonca aj mimo Británie. Pápež František, ktorý verejne podporoval rodičov, na Twitteri vyjadril sústrasť rodine.

„Som smrťou Alfieho hlboko pohnutý. Dnes sa modlím predovšetkým za jeho rodičov, keďže Boh, náš Otec, ho berie do svojej láskavej náruče,“ napísal pápež.

Pápež sa počas nedeľného požehnania na vatikánskom Námestí svätého Petra tento mesiac modlil za Alfieho a ďalších pacientov trpiacich vážnymi ochoreniami. František viackrát apeloval, aby chlapca nechali nažive, a vyhlásil, že iba Boh môže rozhodnúť, kto zomrie. Minulý týždeň sa pápež stretol aj s Alfieho otcom Tomom Evansom.

Prípad smrteľne chorého Alfieho vyvolal debatu o etike v medicíne a pozornosť predovšetkým v katolíckych krajinách, napísala tlačová agentúra AP.

Taliansky minister zahraničných vecí Angelino Alfano uviedol v sobotu na Twitteri: „Zbohom, malý Alfie. Milovali sme ťa.“

Popredný taliansky pravicový politik Luca Zaia, guvernér regiónu Benátsko, po úmrtí Alfieho nekompromisne vyhlásil, že „takzvaný civilizovaný svet poskytol najnovší dôkaz o nesmiernej necivilizovanosti“.

Predstavitelia prevažne katolíckeho Poľska a Talianska kritizovali rozhodnutia britských súdov a britskej štátnej zdravotnej služby National Health Service (NHS) v tomto prípade.

Život sa rodičom otočil hore nohami

Alfieho smrť prišla v čase, keď sa doteraz napäté vzťahy medzi rodičmi a nemocnicou zlepšili. Tom Evans pred pár dňami sľúbil, že bude s lekármi spolupracovať, aby poskytol svojmu synovi „dôstojnosť a pohodlie“. „Naše životy sa kvôli pozornosti zameranej na Alfieho a jeho situáciu obrátili hore nohami,“ uviedol Evans vo štvrtok pred nemocnicou v Liverpoole, kde chlapca liečili viac ako rok.

Zamestnancom nemocnice poďakoval za ich „profesionalitu v období, ktoré muselo byť aj pre nich neuveriteľne ťažké“. Alfieho otec tiež vyzval priaznivcov rodiny, ktorí sa schádzali a modlili pred nemocnicou, aby sa vrátili do svojich domovov. Jeho slová sa vtedy líšili od tónu, ktorý vo svojich vyhlásením používal skôr, keď napríklad tvrdil, že sa lekári v Alfieho prognóze zmýlili, a vyhrážal im ďalšími súdnymi bitkami.

Ako uviedla agentúra AP, podľa britských zákonov môžu súdy zasahovať do prípadov, keď sa rodičia a lekári rozchádzajú v názore na liečbu dieťaťa. V takom prípade má potom právo dieťaťa prednosť pred právom rodičov rozhodovať o tom, čo je podľa nich pre ich potomka najlepšie.

Liverpoolska nemocnice Alder Hey vydala dnes vyhlásenie, v ktorom vyjadrila „úprimnú sústrasť Alfieho rodine“. „Všetci na Alfieho, Kate, Toma a jeho celú rodinu myslíme. Bola to pre nich veľmi obtiažna cesta a radi by sme požiadali, aby sa rešpektovalo ich súkromie aj súkromie zamestnancov Alder Hey,“ dodala nemocnica.

Ďalšia ostro sledovaná bitka

Prípad Alfieho Evansa je zatiaľ posledným v rade ostro sledovaných bitiek medzi rodičmi chorých detí a britskými úradmi. Pozornosť médií a vlnu solidarity po celom svete si vyžiadal aj prípad Charlieho Garda, ktorý sa narodil v auguste 2016 a trpel syndrómom mitochondriálneho vyčerpania, ktoré sa prejavuje postupným ochabovaním svalstva a poškodením mozgu.

Jeho rodičia – Connie Yatesová a Chris Gard – sa mesiace snažili presvedčiť londýnsku nemocnicu, aby umožnila presun dieťaťa do Spojených štátov za účelom experimentálnej liečby. Lekári boli proti. Podľa nich by táto liečba rozhodne nebola úspešná a len by predĺžila chlapcovo utrpenie.

Gard a Yatesová sa následne pokúsili presadiť svoj názor súdnou cestou. Britské súdy aj Európsky súd pre ľudské práva dali ale za pravdu nemocnici s tým, že je možné dieťa odpojiť od prístrojov a umožniť mu zomrieť prirodzeným spôsobom. Chlapec bol následne prevezený do hospicu, kde týždeň pred svojimi prvými narodeninami zomrel.

Zatykač na rodičov

Veľkú pozornosť vyvolal v roku 2014 aj prípad chlapca menom Ashya King. Britskí lekári zistili, že Ashya trpí nádorovým ochorením mozgu a niekoľkokrát ho operovali. Potom ale údajne jeho rodičom oznámili, že pre neho už viac urobiť nemôžu. Kingoví následne bez vedomia lekárov odviezli chlapca do Španielska, kde vraj chceli predať rekreačné nehnuteľnosť, aby mali na liečenie v protónovom centre v Prahe.

V Británii na nich bol ale vydaný zatykač kvôli zanedbaniu starostlivosti, a niekoľko dní preto strávili v španielskej väzbe. Nakoniec im súd liečenie syna v zahraničí povolil a Ashya sa podrobil liečbe v Česku. Tento rok v marci otec teraz už osemročného chlapca oznámil, že onkológovia z nemocnice v Southamptone po kontrole posledných snímok uviedli, že nevidia žiadny náznak toho, že by sa rakovina vracala.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #dieťa #úmrtie #kóma #Alfie Evans