Austrália a Kanada vyšlú lietadlá na monitorovanie severokórejských lodí

Austrália vyšle vojenské hliadkovacie lietadlo do Japonska, aby monitorovalo severokórejské plavidlá podozrivé z prepravy zakázaného tovaru v rozpore so sankciami OSN. Oznámil to v sobotu austrálsky premiér Malcolm Turnbull.

28.04.2018 11:44
debata

Hliadkovacie lietadlo na takéto aktivity v regióne plánuje nasadiť aj Kanada. Stroje oboch krajín budú pôsobiť zo základne Kadena, ktorú má armáda USA na japonskom ostrove Okinava, uviedla v separátnom oznámení japonská vláda.

Oznámenia prišli deň po tom, ako lídri Severnej a Južnej Kórey na historickom summite prisľúbili úsilie o úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova, pripomína v správe agentúra Reuters.

Americký prezident Donald Trump, ktorý sa má tiež stretnúť so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, však zdôraznil, že zachová tlak na Pchjongjang vo forme sankcií uvalených na KĽDR v snahe zastaviť jej raketové a jadrové programy.

Austrália, pevný spojenec USA, tiež prisľúbila udržanie ekonomického a diplomatického tlaku na Severnú Kóreu.

Do Japonska tento mesiac dorazila britská vojenská loď, aby sa pridala k spoločným snahám dohliadať na uplatňovanie sankcií OSN voči Severnej Kórei.

Vysokopostavení americkí predstavitelia ešte vo februári povedali, že Trumpova vláda a jej kľúčoví ázijskí spojenci pripravujú rozšírenie aktivít zameraných na sledovanie a zastavovanie lodí podozrivých z porušovania sankcií voči KĽDR, a to prevážaním komponentov zbraní a iného zakázaného tovaru.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #sankcie #Austrália #Kanada #severokórejské sankcie