Kontroverznú ruskú plávajúcu jadrovú elektráreň spustili na more

V Rusku v sobotu spustili na more kontroverznú plávajúcu jadrovú elektráreň Akademik Lomonosov.

28.04.2018 14:03
Akademik Lomonosov, loď Foto: ,
Kontroverzná plávajúca jadrová elektráreň Akademik Lomonosov.
debata (93)

Projekt vyvoláva zmiešané reakcie, pričom jeho odporcami sú najmä ekológovia, ktorí sa obávajú najhoršieho. Greenpeace ruskú námornú jadrovú elektráreň už premenoval na „plávajúci Černobyľ“, podľa jadrovej elektrárne na území dnešnej Ukrajiny, ktorej výbuch v apríli 1986 spôsobil desiatky úmrtí a zamoril rozsiahle územia rádioaktivitou.

Námornú jadrovú elektráreň Akademik Lomonosov spustili na more v petrohradských lodeniciach, kde ju vybudovali, a odtiahnu ju cez Baltské, Severné a Nórske more až do Murmanska, kde jej reaktory naplnia jadrovým palivom. Elektrinu by mala začať vyrábať v budúcom roku.

„Ide o významný medzník nielen pre náš projekt, ale pre celosvetový jadrový priemysel. Plávajúce jadrové elektrárne totiž umožnia dodávať elektrinu a teplo do tých najodľahlejších oblastí sveta,“ uviedol v tlačovom vyhlásení Vitalij Trutnev, manažér firmy Rosatom poverený projektom plávajúcich elektrární. Zdôraznil, že jadrová elektráreň Akademik Lomonosov bude disponovať modernými bezpečnostnými systémami.

Plávajúca elektráreň Akademik Lomonosov, nazvaná po ruskom vedci z 18. storočia, je 144 metrov dlhá a 30 metrov široká. Disponuje dvoma jadrovými reaktormi, každý z nich má mať výkon 35 megawattov. Jadrové palivo by do nich malo byť zavezené v Murmansku tento rok na jeseň. Do prístavu Pevek, kde teraz upravujú mólo a pomocné prevádzky pre jej zakotvenie, by mala loď doraziť na budúci rok v lete. Pohybuje sa totiž priemernou rýchlosťou okolo sedem kilometrov za hodinu.

Akademik Lomonosov je prvá plávajúca elektráreň na svete vyrobená na komerčné použitie. Podobnú elektráreň začala stavať koncom roka 2016 Čína, ktorá ráta s jej nasadením do prevádzky v roku 2020.

Ako plávajúcu jadrovú elektráreň využívala americká armáda v rokoch 1968 až 1975 v Panamskom prieplave dopravnú loď Sturgis s reaktorom s výkonom desať megawattov na palube.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Rusko