Dodržiavanie sankcií USA by malo byť v Rusku trestným činom, tvrdí Medvedev

Návrh dolnej komory ruského parlamentu, aby sa dodržiavanie amerických sankcií uvalených na Rusko stalo v krajine trestným činom, podporil v sobotu ruský premiér Dmitrij Medvedev. S odvolaním sa na jeho vyhlásenie, ktoré odvysielala televízna stanica Rossija 1, o tom informovala agentúra Reuters.

28.04.2018 15:52
Dmitrij Medvedev Foto: ,
Ruský premiér Dmitrij Medvedev.
debata (20)

Uvalením sankcií Spojené štáty podľa Medvedeva mienili narušiť ruský sociálno-politický systém a poškodiť tamojšiu ekonomiku a jednotlivcov. „Ak to bolo tak, dodržiavanie týchto sankcií našimi občanmi by malo byť trestným činom. Nikto by nemal mať právo dodržiavať americké sankcie zo strachu pred vyvodením právnej alebo trestnej zodpovednosti,“ vyhlásil Medvedev.

Ruský premiér tiež uviedol, že vláda by mala sankciami postihnuté ruské spoločnosti podporiť, aby sa predišlo prepúšťaniu.

V návrhu zákona o odvetných sankciách, ktorý Štátna duma predložila 13. apríla, sa objavili viaceré obmedzenia. V prípade, že by bol zákon prijatý, umožní vláde zaviesť na odporúčanie prezidenta Vladimira Putina rôzne reštriktívne opatrenia voči americkému tovaru a občanom Spojených štátov. Tie by sa mohli týkať amerických technologických zariadení, liekov či softvéru.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa 6. apríla oznámila, že uvalila sankcie na siedmich ruských oligarchov a 17 predstaviteľov ruskej vlády za „škodlivú činnosť“ Ruska po celom svete. Terčom sankcií sa stalo aj 12 spoločnosti vlastnených oligarchami, spolu so štátnou firmou na predaj zbraní a s pobočkou banky.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Dmitrij Medvedev #protiruské sankcie