Trump hovoril s Mun Če-inom: Prípravy na schôdzku s Kimom idú veľmi dobre

Americký prezident Donald Trump hovoril s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom o svojej chystanej schôdzke s lídrom KĽDR Kim Čong-unom. Prípravy idú podľa Trumpa veľmi dobre, miesto a termín sa stále upresňuje, napísal americký prezident na twitteri.

28.04.2018 17:41
debata (3)

Deň po piatkovom historickom summite KĽDR a Južnej Kórey Trump tiež uviedol, že o kórejských rokovaniach hovoril aj s japonským premiérom Šinzóom Abem.

„Práve som mal dlhý a veľmi dobrý rozhovor s prezidentom Južnej Kórey. Veci idú veľmi dobre, čas a miesto stretnutia so Severnou Kóreou stanovujeme,“ napísal Trump na twitteri dnes popoludní SELČ (dopoludnia miestneho času).

Summit Trumpa s lídrom KĽDR je plánovaný na koniec mája, prípadne na začiatok júna. Dátum ale zatiaľ nie je známy, rovnako ako miesto stretnutia. V piatok Trump uviedol, že ako dejisko stretnutia sú v hre dve či tri miesta. Zopakoval tiež, že sa nenechá Severnou Kóreou ovplyvniť a že ak summit k žiadnemu výsledku nepovedie, rokovania opustí.

V piatok sa konala len tretia vrcholná schôdzka KĽDR a Južnej Kórey od rozdelenia Kórejského polostrova v 50. rokoch. Kim Čong-un sa v piatok stal prvým vodcom KĽDR, ktorý od kórejskej vojny (1950–53) vkročil na juhokórejskú pôdu. Na hranici si potriasol rukou s juhokórejským prezidentom. Neskôr sa obaja dohodli na rade krokov, ktoré by mali viesť k zníženiu napätia na polostrove.

Mnohí analytici pozerajú skepticky na možnosť, že by sa KĽDR vzdala svojho jadrového arzenálu, ktorý vyvíjala a bránila desiatky rokov. Podľa niektorých sa Pchjongjang iba snaží dosiahnuť zmiernenie medzinárodných sankcií. Podľa skeptikov KĽDR pristúpi maximálne na zmrazenie jadrového programu, nie na úplnú denuklearizáciu. Možno bude pokračovať vo vývoji jadrových zbraní tajne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #Donald Trump #Mun Če-in #summit KĽDR - Južná Kórea