Počet obetí protestov pre dôchodkovú reformu stúpol v Nikarague na 63

Na 63 stúpol počet zabitých pri protivládnych demonštráciách v Nikarague, ktoré vypukli minulý týždeň kvôli dôchodkovej reforme. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na Nikaragujské stredisko pre ľudské práva (CENIDH). To pred štyrmi dňami stanovilo počet mŕtvych na 34.

29.04.2018 09:24
nikaragua Foto: ,
Demonštrácie v Nikarague.
debata

Cez 160 ľudí zranila podľa CENIDH streľba poriadkových jednotiek a 15 osôb zostáva nezvestných. Vláda prezidenta Daniela Ortegu údaje o obetiach nepotvrdila ani nepoprela.

O život prišli aj dvaja policajti a novinár, väčšinu mŕtvych ale tvoria univerzitní študenti, ktorí stoja na čele demonštrácií. Tí tiež požadujú nezávislé prešetrenie zákrokov bezpečnostných zložiek. Neprimerané použitie sily zo strany polície kritizovali Európska únia, Spojené štáty aj Vatikán, napísala agentúra AFP.

Od pondelka už protesty v metropole Managua a na ďalších miestach nesprevádzajú násilné strety. Sobotňajšieho pochodu za mier a spravodlivosť, ktorý zvolala katolícka cirkev, sa zúčastnili desiatky tisíc občanov.

Demonštrácie vypukli minulý týždeň v stredu kvôli plánovanému zníženiu dôchodkov a zvýšenie príspevkov zamestnancov aj zamestnávateľov na sociálne poistenie. Bývalý ľavicový revolucionár Ortega chystanú reformu odvolal, ľudia však ďalej vychádzali do ulíc, aby požadovali jeho odstúpenie. Odísť z funkcie má podľa nespokojencov aj Ortegova manželka, ktorá zastáva funkciu viceprezidentky.

debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #protesty #Nikaragua #dôchodková reforma