Pompeo: Irán destabilizuje celý región, Spojené štáty podporujú Izrael

Nový minister zahraničných vecí Spojených štátov Mike Pompeo vyjadril v nedeľu silnú podporu Izraelu v spore s Iránom po tom, ako prvýkrát v terajšej funkcii pricestoval do Tel Avivu na stretnutie s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Vzájomné rozhovory o Iráne zhodnotili obaja predstavitelia ako úspešné, informovala agentúra AP.

29.04.2018 13:04 , aktualizované: 20:08
Pompeo Foto: ,
Nový americký minister zahraničia Mike Pompeo označil Irán za krajinu, ktorá destabilizuje celý región Blízkeho východu.
debata (40)

„Sme naďalej hlboko znepokojení nebezpečnou eskaláciou iránskych hrozieb voči Izraelu a danému regiónu,“ povedal Pompeo po takmer dvojhodinovom stretnutí s Netanjahuom a dodal, že „pretrváva ambícia Iránu dominovať Blízkemu východu“. Ubezpečil, že „Spojené štáty sú s Izraelom v tomto zápase“.

Pompeo zároveň potvrdil, že Washington odstúpi od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe, pokiaľ nebude nanovo prerokovaná. Tento postoj je v súlade s požiadavkami Netanjahua, aby medzinárodné spoločenstvo dohodu z roku 2015 prepracovalo alebo zrušilo.

Nový šéf americkej diplomacie využíva blízkovýchodnú etapu svojej prvej zahraničnej cesty na to, aby vyzýval na koordinované kroky proti Iránu ako postih za jeho raketové programy. Tento tvrdý prístup víta Izrael, ktorý vníma Irán ako najväčšiu hrozbu, pričom poukazuje na nepriateľskú rétoriku, podporu protiizraelských militantných skupín a vývoj rakiet dlhého doletu.

O tom, či Spojené štáty odstúpia alebo neodstúpia od dohody s Iránom, má americký prezident Donald Trump rozhodnúť do 12. mája. Pompeo zopakoval, že Trump rozhodne proti dohode, ak ju „nebude možné opraviť“.

Spor o Jeruzalem

Netanjahu tento prístup privítal slovami: „Irán musí byť zastavený, jeho snaha o získanie jadrovej bomby musí byť zastavená, jeho agresia musí byť zastavená a my sme odhodlaní zastaviť to spoločne.“

Izraelský premiér tiež privítal rozhodnutie Spojených štátov uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a v súlade s tým presunúť svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu, čo je naplánované na 14. mája. Pompeo sa vyjadril, že je na tento krok „neuveriteľne hrdý“.

Rozhodnutie Washingtonu uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela ostro kritizujú Palestínčania, ktorí si nárokujú ako svoje hlavné mesto východnú časť Jeruzalema anektovanú Izraelčanmi.

Pompeo pricestoval v nedeľu do Izraela zo Saudskej Arábie, kde vyhlásil, že Irán destabilizuje celý tamojší región. Šéf americkej diplomacie sa v Rijáde stretol so saudskoarabským kráľom Salmánom a upozornil na aj potrebu jednoty v oblasti Perzského zálivu.

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr po stretnutí s Pompeom hovoril o potrebe uvalenia ďalších sankcií na Irán. Uviedol tiež, že jeho krajina „podporuje Trumpovu politiku ohľadom Iránu, najmä pokiaľ ide o jadrovú dohodu“.

Irán a šesť mocností – Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA – dospeli 14. júla 2015 k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #Saudská Arábia #Benjamin Netanjahu #Perzský záliv #Mike Pompeo