Buď s ČSSD a komunistami, alebo nič. ANO nemá žiadny plán B

Hnutie ANO podľa svojich predstaviteľov nemá žiadny náhradný variant pre zostavenie vlády, keby nevyrokovalo kabinet so sociálnymi demokratmi a s podporou komunistov (KSČM). Zástupcovia najsilnejšieho parlamentného hnutia to povedali v nedeľných diskusných reláciách, ako napísal spravodajský portál Novinky.cz.

29.04.2018 17:58
Česko, Andrej Babiš Foto:
Český premiér v demisii Andrej Babiš.
debata (3)

Predseda snemovne Radek Vondráček (ANO) v programe Partie na televízii Prima vyhlásil: „Žiadny variant B nemáme, ale pracujeme na tom, aby bol zaujímavý variant A pre našich členov aj pre členov ČSSD.“

Podpredsedníčka hnutia ANO premiéra v demisii Andreja Babiša Jaroslava Pokorná Jermanová v relácii Otázky Václava Moravca na Českej televízii (ČT) odmietla možnosť, že by ANO oslovilo hnutie SPD Tomia Okamuru a požiadalo ho o vládnu spoluprácu, keby napríklad ČSSD v plánovanom vnútrostraníckom referende odmietla vstup do koaličnej vlády.

Českí sociálni demokrati sa napriek rozdielnym názorom v sobotu dokázali dohodnúť, že budú pokračovať vo vyjednávaní o vládnej spolupráci s ANO. Po sobotňajšom rokovaní Ústredného výkonného výboru ČSSD v meste Hradec Králové to oznámil stranícky predseda Jan Hamáček. Širšie vedenie ČSSD si zároveň zakázalo spoluprácu s populistickým hnutím SPD na celoštátnej úrovni, napísal portál Novinky.cz.

Zákaz spolupráce s hnutím Tomia Okamuru bol prijatý jednomyseľne, doplnil Hamáček. Podobný postoj k SPD žiadajú sociálni demokrati aj od hnutia ANO, teda od prípadného koaličného partnera. ČSSD žiada dokonca i to, aby boli členovia Okamurovho hnutia odvolaní z vedenia snemovne a jej orgánov. Dôvodom sú výroky predstaviteľov SPD, v ktorých spochybňovali holokaust alebo sa vymedzovali voči členstvu ČR v EÚ.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Andrej Babiš #ČSSD #ANO #KSČM