Mayová prijala rezignáciu ministerky Ruddovej, novým šéfom vnútra Javid

Britská premiérka Theresa Mayová prijala rezignáciu ministerky vnútra Amber Ruddovej, ktorá sa vzdala svojej funkcie v dôsledku škandálu okolo vyhosťovania ilegálnych imigrantov v Británii. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

30.04.2018 06:12 , aktualizované: 11:40
theresa mayova Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (16)

„Premiérka prijala rezignáciu ministerky vnútra,“ uviedol hovorca úradu premiérky na Downing Street.

Ruddová čelila v ostatnom čase kritike po vypuknutí škandálu okolo tzv. „generácie Windrush“. Ministerka bola tiež obvinená zo zavádzania parlamentu ohľadne imigračnej politiky Spojeného kráľovstva.

Britským imigrantom z karibských ostrovov, žijúcim na území Spojeného kráľovstva, hrozili pre chybu úradov deportácie. Britská vláda sa za celý incident ospravedlnila a dotknutým imigrantom prisľúbila občianstvo.

Prisťahovalci, ktorí prišli do Británie po druhej svetovej vojne, sú známi ako „generácia Windrush“. Označenie vychádza z názvu lode Empire Windrush, ktorá v roku 1948 prvýkrát priviezla stovky ľudí z Karibiku. Tí, čo prišli pred zmenou príslušného zákona v roku 1971, mali automatické právo usadiť sa v Spojenom kráľovstve.

Novým ministrom Sajid Javid

Novým ministrom vnútra sa stal Sajid Javid, ktrý vo funkcii nahradil Ruddovú. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Javid (48) je poslancom za Konzervatívnu stranu od roku 2010 a predtým zastával funkciu ministra pre komunity a miestnu samosprávu. Pred vstupom do politiky bol výkonným riaditeľom Deutsche Bank.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #rezignácia #Theresa Mayová