Základne v Sýrii sa stali terčom raketového útoku, zahynuli najmä Iránci

Na niekoľko sýrskych vojenských základní v provinciách Hamá a Halab (Aleppo) dopadli v nedeľu neskoro večer rakety. Oznámila to podľa agentúry Reuters sýrska štátna televízia, ktorá útok označila za ďalšiu "agresiu" nepriateľov Sýrie.

30.04.2018 07:34 , aktualizované: 08:34
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Vzťahy medzi Iránom a Izraelom sú dlhodobo na nízkej úrovni. Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu drží časť údajne iránskeho dronu počas prejavu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.
debata (77)

Podľa opozičného zdroja, ktorý citovala agentúra Reuters, sa terčom striel stala okrem iného vojenská základňa slúžiaca ako náborové stredisko pre šiitske milície podporované Iránom. Oficiálne informácie o škodách alebo obetiach nie sú známe.

Zdroj zo spravodajských služieb, ktorý dianie v Sýrii podrobne sleduje, pre Reuters povedal, že cieľom úderov bolo zrejme niekoľko veliacich stredísk jednotiek podporovaných Teheránom. Útoky si podľa tohto zdroja vyžiadali desiatky zranených a mŕtvych. Toto tvrdenie však nebolo možné overiť, uviedol Reuters.

Na sýrske základne milícií podporovaných Iránom v minulosti opakovane útočil Izrael. V tomto mesiaci Izrael údajne podnikol úder na sýrsku leteckú základňu v Homse, zahynulo pri ňom sedem členov iránskeho personálu. Útok sa síce pripisuje Izraeli, ten to ale oficiálne nepotvrdil, ale ani nepoprel. Teherán pohrozil odvetou.

Izrael v minulosti niekoľkokrát zdôraznil, že nedopustí, aby znepriatelený Irán v Sýrii staval základne a pomáhal tam vo vyzbrojovaní radikálneho libanonského hnutia Hizballáh, ktoré rovnako ako Teherán stojí vo vojne na strane sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Vlani v auguste šéf izraelského letectva oznámil, že Izrael podnikol v Sýrii asi stovku náletov. Izraelská armáda ale podrobnosti o svojich operáciách väčšinou nezverejňuje.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento mesiac vyhlásil, že jeho krajina bude „proti Iránu v Sýrii naďalej postupovať“.

Obeťami najmä Iránci, tvrdí SOHR

Nočné bombardovanie na severe Sýrie si vyžiadalo 26 mŕtvych členov provládnych jednotiek, a to najmä Iráncov.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovalo, že za útokom zrejme stojí Izrael a jeho cieľom bol sklad rakiet na základni Brigade 47.

Podľa SOHR sú medzi obeťami aj štyria Sýrčania.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Sýria #základňa