Francúzsky dub z trávnika Bieleho domu nezmizol, je v karanténe

Z južného trávniku pri Bielom dome zmizol dub, ktorý tam minulý týždeň spoločne zasadili americký prezident Donald Trump a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron. Ostala tam len tráva. Špekulácie médií o osude dreviny, ktorá mala symbolizovať francúzsko-americké priateľstvo, ukončil francúzsky veľvyslanec v USA, ktorý potvrdil, že dub je ako nepôvodný druh teraz v karanténe.

30.04.2018 08:27
debata (5)
Zľava: Prezident USA Donald Trump, manželka... Foto: Reuters, JOSHUA ROBERTS
Trump, Macron, dub Zľava: Prezident USA Donald Trump, manželka francúzskeho prezidenta Brigitte, prvá dáma USA Melania a francúzsky prezident Emanuel Macron pózujú po tom, ako prezidenti zasadili v záhrade Bieleho domu dub.

„Je to povinný postup v prípade všetkých živých organizmov dovážaných do Spojených štátov,“ uviedol na twitteri ambasádor Gérard Araud. Dodal, že strom potom zasadia.

Profesor z Kentucky univerzity a odborník na dreviny William Fountain povedal serveru televízie NBC News, že dub zrejme neprešiel obvyklou kontrolou, pretože ho do krajiny priviezli diplomati. Strom sa podľa neho teraz pravdepodobne nachádza v uzavretej časti Národného arboréta vo Washingtone, kde zostane 90 dní. Experti budú medzitým skúmať, či je zdravý. Podľa Fountaina je veľmi pravdepodobné, že to tak bude.

Dub zimný pochádzal z lesa pri francúzskom Belleau, kde v jednej z veľkých bitiek prvej svetovej vojny padli tisíce amerických vojakov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dub #Emmanuel Macron #Donald Trump