Podľa Netanjahua Irán klame, vždy chcel vraj vyvíjať jadrové zbrane

Irán po podpísaní jadrovej dohody v roku 2015 klamal a naďalej rozširoval svoje schopnosti v oblasti vývoja jadrových zbraní. V mimoriadnom televíznom prejave to povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izrael podľa neho disponuje kópiami iránskych archívov, ktoré to dokazujú.

30.04.2018 20:22 , aktualizované: 22:51
debata (42)

Irán podľa Netanjahua mal v rokoch 1999 až 2003 jadrový program Amad, ktorý zahŕňal vývoj, výrobu a testovanie jadrových hlavíc. Dokumenty o projekte Irán uchovával tajne aj po podpísaní jadrovej dohody, aby ich mohol v budúcnosti využiť na výrobu jadrových zbraní, dodal premiér. Izraelu sa podarilo získať úplné kópie iránskych jadrových archívov, povedal izraelský premiér a upozornil, že Teherán neustále rozširuje svoje jadrové schopnosti. Dokumenty vraj boli uložené v tajnej lokalite v Teheráne. Netanjahu miesto ukázal na fotografii. Izrael získané informácie zdieľal so Spojenými štátmi a tie mohli zaručiť ich vierohodnosť, zdôraznil Netanjahu.

Irán uzavrel v roku 2015 jadrovú dohodu so šiestimi mocnosťami, medzi ktorými boli USA Francúzsko, Británia, Nemecko, Čína a Rusko. Cieľom dohody bolo pozastaviť iránsky jadrový program výmenou za zmiernenie protiíránských sankcií. V USA sa uvoľnenie sankcií schvaľuje každých 120 dní. Či Spojené štáty obnovia zmiernenie hospodárskych sankcií voči Iránu musí americký prezident Donald Trump tentoraz rozhodnúť do 12. mája. Trump však opakovane pohrozil, že dohodu vypovie.

Netanjahu v prejave povedal, že si je istý správnym rozhodnutím Trumpa ohľadne dohody, a dodal, že jej súčasná podoba poskytuje Iránu jasnú cestu k získaniu jadrového arzenálu.

Irán: Sú to detinské tvrdenia

Tvrdenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o iránskom jadrovom programe je detinské a smiešne; jeho cieľom je ovplyvniť amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa má do 12. mája rozhodnúť, či opäť potvrdí jadrovú dohodu s Iránom. Podľa iránskej agentúry Tasnim to v reakcii na Netanjahuov prejav povedal námestník iránskeho ministra zahraničia Abbás Arakčí.

„Netanjahuovo predstavenie bolo smiešnou detinskou hrou. Výstup bol naplánovaný tak, aby ovplyvnil Trumpa pred vypršaním lehoty 12. mája,“ uviedol Arakčí.

Podobne sa vyjadril aj iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf, podľa ktorého bolo cieľom Netanjahuovho prejavu ovplyvniť rozhodovanie Bieleho domu. Obvinenia, ktoré Izrael vzniesol proti Iránu, sú podľa Zarífa staré a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa nimi zaoberala už v minulosti.

Trump je otvorený novej dohode

Americký prezident Donald Trump pred tým povedal, že je prístupný dohodnutiu novej jadrovej zmluvy s Iránom. Povedal to novinárom na tlačovej konferencii v Bielom dome. Ak by však USA terajšiu zmluvu s Teheránom vypovedali, nepovažoval by to šéf Bieleho domu za negatívny signál pre budúce rokovania s Kim Čong-unom o jadrovom programe KĽDR.

„Myslím, že by to bol správny signál. Počas siedmich rokov zmluva vyprší a Irán bude môcť pokračovať vo vývoji jadrových zbraní,“ povedal prezident. Odmietol však prezradiť, či Spojené štáty naozaj do 12. mája od zmluvy s Iránom odstúpia, ako Trump pohrozil. Biely dom uvoľnenie sankcií schvaľuje každých 120 dní a Trump sa musí k prípadnému ďalšiemu obdobiu vysloviť práve do 12. mája. „Uvidíme, čo sa stane,“ povedal prezident.

Terajšia situácia okolo iránskej jadrovej zmluvy je podľa Trumpa neprijateľná. „Nezložil ruky do lona. Odpaľuje rakety, vraj kvôli televíznym prenosom. To si teda nemyslím,“ povedal Trump novinárom. „To však neznamená, že nevyrokujeme skutočnú dohodu,“ poznamenal.

O iránskej dohode rokoval s Trumpom minulý týždeň francúzsky prezident Emmanuel Macron pri štátnej návšteve vo Washingtone. Po stretnutí Macron vyhlásil, že nevylučuje vyjednanie novej podoby dokumentu. Existujúcu dohodu ale úplne opustiť nechce, naopak navrhuje jej rozšírenie. Irán akékoľvek zmeny v dohode vylučuje, odmieta aj jej rozšírenie.

Podľa informácie Bieleho domu Trump s Macronom znova hovoril. Telefonická debata sa týkala Sýrie a Iránu.

Telefonát s predstaviteľmi Francúzska, Nemecka a Ruska

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu telefonicky hovoril s najvyššími predstaviteľmi Francúzska, Nemecka a Ruska o údajných dokumentoch dokazujúcich jadrové ambície Iránu.

Úrad izraelského premiéra zároveň oznámil, že Izrael v najbližších dňoch vyšle do Nemecka a do Francúzska „profesionálny tím so získanými detailnými dokumentami o snahe Iránu zaobstarať si jadrové zbrane“.

Telefonát s Netanjahuom potvrdil Kremeľ. V stručnej správe uviedol, že prezident Vladimir Putin s izraelským premiérom posúdili „situáciu okolo iránskeho jadrového programu“. Putin pritom zdôraznil, že dohodu s Iránom musia všetky zainteresované strany úzkostlivo plniť.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Benjamin Netanjahu #iránska jadrová dohoda