Počet obetí búrky vo švajčiarskych Alpách stúpol na šesť

Nečakaná snežná búrka, po ktorej vo švajčiarskych Alpách v noci na pondelok uviazla skupina alpinistov, si vyžiadala šesť obetí. Podľa utorkového vyhlásenia švajčiarskej polície je medzi nimi päť Talianov a jedna Bulharka.

01.05.2018 08:30 , aktualizované: 14:26
Pigne d'Arolla, alpy, hora Foto:
Hora Pigne d'Arolla na švajčiarsko-talianskom pomedzí Álp.
debata (1)

Hovorca polície kantónu Valais Markus Rieder spresnil, že jedna osoba je stále v kritickom stave. Podľa jeho slov päť ľudí zomrelo na následky podchladenia a 59-ročný Talian, vedúci skupiny skialpinistov, neprežil pád. Podľa Riedera 72-ročná Švajčiarka, 43-ročný Talian a 52-ročná Francúzska naďalej ostávajú v nemocnici.

Podľa polície záchranári našli celkovo 14 osôb, z ktorých niektorí trpeli na podchladenie, zatiaľ čo jeden človek pravdepodobne zahynul následkom pádu. Lyžiarov vrtuľníkom previezli do miestnych nemocníc. Turisti pochádzali z Francúzka, Nemecka a Talianska.

Lyžiarov zdržala neočakávaná snežná búrka. Lyžiari vyrazili v nedeľu z chaty Dix po trase známej ako Serpentína a smerovali do chaty Vignettes v nadmorskej výške viac než 3000 metrov, kde mali prespať. Keď sa lyžiari nedostavili, správca tejto chaty vyslal v pondelok skoro ráno núdzové volanie horskej záchrannej službe.

Lyžiari, ktorí sa nachádzali vo vážnom stave, boli z desaťčlennej skupiny, zatiaľ čo štvorica zahynuvších pochádzala zo samostatnej formácie. Do pátracej operácie sa zapojilo sedem vrtuľníkov. Podľa miestnej polície lyžiarov prekvapilo prudké zhoršenie poveternostných podmienok.

Príslušné úrady podnikajú všetky potrebné kroky na identifikáciu obetí a skontaktovanie ich rodín. Nešťastie je posledným zo série incidentov, ktoré sa počas uplynulých týždňov odohrali vo švajčiarskych Alpách.

Od začiatku apríla je nezvestný nemecký miliardár Karl-Erivan Haub, ktorý sa sám vydal lyžovať. Podľa svedkov ho naposledy videli, ako vystupuje z lanovky pod Malým Matterhornom. Koncom marca zahynula trojica španielskych skialpinistov po tom, ako ich v lokalite Fiescheralp zasiahla lavína.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #Alpy #lyžiar