Americkí vojaci ostávajú na Kórejskom polostrove, Mun Če-in ich stiahnutie odmietol

Juhokórejský prezident Mun Če-in rezolútne odmietol myšlienku stiahnutia amerických vojakov z krajiny po plánovanom oficiálnom ukončení kórejskej vojny. Informovala o tom v stredu agentúra Jonhap.

02.05.2018 08:53
NATO,americká technika, vojak, Nemecko,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (11)

„Americké sily v Kórei sú záležitosťou spojenectva Južnej Kórey a USA. Nemajú nič spoločné s podpísaním mierovej zmluvy,“ uviedol Mun Če-in ústami svojho hovorcu. Vyjadril sa tak krátko po tom, ako jeden z jeho osobitných poradcov naznačil možnosť stiahnutia amerických vojakov.

Lídri Severnej a Južnej Kórey sa v piatok stretli na historickom summite v demilitarizovanej zóne medzi oboma krajinami, kde ohlásili kroky smerujúce k oficiálnemu ukončeniu kórejskej vojny a zbaveniu Kórejského polostrova jadrových zbraní.

Washington má rozmiestnených svojich vojakov v Južnej Kórei od konca kórejskej vojny v roku 1953. Vojna sa skončila iba prímerím, čo znamená, že obe Kórey sú technicky stále vo vojne. V súčasnosti je v Južnej Kórei približne 28 500 amerických vojakov.

Pchjongjang dlhodobo požadoval stiahnutie amerických síl z Južnej Kórey, ktoré obviňoval z toho, že sú predsunutým tímom pre možnú inváziu do Severnej Kórey, pripomína agentúra Jonhap. Severokórejský vodca Kim Čong-un túto záležitosť počas minulotýždňoveho summitu nespomenul.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #armáda #Južná Kórea