Kyjev mení názov operácie na pozadí zisku rakiet USA Javelin

V pondelok oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko koniec tzv. protiteroristickej operácie proti samozvanej Luhanskej a Doneckej republike na východe krajiny.

02.05.2018 11:00
vojenská prehliadka, majdan, ukrajina, Foto: ,
Vojenská prehliadka na kyjevskom Majdane.
debata (20)

„Nahradil“ ju tzv. operáciou „zjednotených síl“ armády, polície a dobrovoľníckych práporov radikálov. Všetkým zložkám podľa prezidenta velí armáda a podľa agentúry ukrajinskej UNIAN podliehajú konkrétne generálporučíkovi Serhijovi Najevovi.

„Protiteroristická operácia sa skončila, odpor proti ruskému agresorovi skončí až po oslobodení posledného kúska ukrajinskej zeme. Teda územia Luhanskej a Doneckej oblasti a okupovaného Krymu,“ informoval Porošenko na jednej zo sociálnych sietí. O deň neskôr jeho odhodlanie pravdepodobne posilnila dodávka amerických protitankových rakiet Javelin. Podľa televízie ABC News ide konkrétne o zásielku 210 protitankových rakiet a 37 odpaľovacích zariadení v celkovej sume 47 miliónov dolárov. Biely dom dodávku schválil ešte v decembri 2017 a podľa Rádia Sloboda prezident vraj dlho váhal so súhlasom realizovať kontrakt.

Zatiaľ čo Porošenko tvrdí, že dodávku financuje americká strana a pochádza zo skladov armády USA, Michael Carpenter, bývalý pracovník Pentagonu a dnes šéf Analytického Bidenovho strediska na Pensylvánskej univerzite, tvrdí, že „Ukrajina financuje dodávku rakiet“. Zároveň vyjadril názor, že Kyjev by sa mal skôr sústrediť na reformu armády a obranného priemyselu s cieľom samostatne vyrábať protitankové zbrane.

„Netreba si robiť ilúzie, že rakety Javelin zmenia pravidlá hry na východe Ukrajiny,“ pokúsil sa „schladiť“ Carpenter možné nadšenie Kyjeva a zároveň nepriamo reagoval aj na Mariu Zacharovovú, hovorkyňu ruského ministerstva zahraničia. Podľa nej totiž „dodávka amerických rakiet je ďalším krokom, ktorý Kyjev môže povzbudiť na bezohľadné vojenské akcie“.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #Petro Porošenko #Javelin